Ett första förslag till nytt sjukhuskök har just utretts och ska presenteras för landstingsets produktionsstyrelse i dag, torsdag. Det handlar om ett nytt kök i det så kallade J-huset som ska byggas mot Dag Hammarskjölds väg. Men utredningen visar att det inte är lämpligt, bland annat för att det påverkar vårdavdelningarna i huset negativt.
Nu vill produktionsstyrelsen gå vidare. Landstingsservice föreslås få i uppdrag att hitta en bättre plats på sjukhusområdet. Tre alternativ ska utredas: Ett mottagningskök för färdiglagad patientmat, ett mottagningskök som kan ställas om till ett tillagningskök och ett eget tillagningskök.
– Att vi ska bygga ett nytt kök råder det ingen tvekan om. Men det är nödvändigt att utreda vilket alternativ som är bäst, säger produktionsstyrelsens ordförande Ludvig Larsson (FP).
En viktig fråga i den processen är vad de olika alternativen kommer att kosta. Men också hur de påverkar matkvalitén. Ludvig Larsson anser inte att det är givet att ett eget tillagningskök kommer att förbättra kvalitén.
– Mycket av den kvalitetsförsämring som många patienter upplever sker när maten kommer hit till Akademiska från Västerås. Då måste vi utreda vad det beror på. Kanske kan vi bygga ett mottagningskök och komplettera med kostpersonal som ansvarar för maten ända fram till patienten. Det har man testat med gott resultat i Västerås, säger han.
Miljöpartiet har drivit kostfrågan hårt under flera år och landstingsrådet Johan Edstav tycker att alliansen helt borde stryka mottagningskök ur utredningen.
– Vill alliansen verkligen förbättra maten på Akademiska så fungerar det inte att transportera färdig mat från Västerås. Man måste ha ett eget tillagningskök så att man kan servera varm mat till patienterna. Det är bra att man utreder bästa placering på sjukhusområdet. Men man borde inte låsa sig vid ett stort kök utan också titta på om det skulle fungera med flera mindre, säger han.
Att fortsätta köpa maten från Västerås innebär också att antalet rätter blir begränsat.
– Vi har ju väldigt mycket olika patienter. Från små barn till 100-åringar och många från olika länder och kulturer. Då måste man kunna erbjuda fler maträtter än de som finns i dag. Det kan man bara med ett eget kök, säger Johan Edstav.
Ludvig Larsson anser att det är ansvarslöst att inte utreda alla alternativ som finns, inklusive ett mottagningskök.
Hur nöjd är du själv med maten på Akademiska?
– Jag har ätit maten i Västerås och där smakar den utmärkt. På Akademiska varierar kvalitén, säger han.