En dag i höstas befann sig en gängkriminell man i 30-årsåldern i Kvarnen-gallerian i Uppsala. Mannen, som är känd för att hantera narkotika, stod vid en bankomat och tittade sig nervöst omkring enligt en polisrapport. När han kroppsvisiterades hittades 12 000 kronor i sedlar.
Åklagaren misstänkte att mannen tjänat pengarna på någon form av brott. För att inte behöva återlämna penningbeslaget till mannen beslöt åklagaren att använda en lag som kom i november.
Den nya lagen innebär att personer som inte kan bevisa att de kommit över pengar och andra tillgångar på laglig väg riskerar att bli av med egendomen. Åtgärden ska främst riktas mot personer som figurerar i kriminella sammanhang.
Mannen i Kvarnen-gallerian har sysslat med brott hela sitt vuxna liv och är dömd 17 gånger. Han har straffats upprepade gånger för narkotikabrott och även fällts för bland annat stöld, bedrägeri, misshandel och våldtäkt.
Mannen har en halv miljon kronor i skulder hos Kronofogden och har under de senaste fem åren haft noll kronor i taxerad inkomst. Han har med andra ord inga legala inkomster som kan förklara hur han kommit över de 12 000 kronorna. Därmed öppnades en möjlighet för åklagaren att kräva att kontanterna förverkas, det vill säga att de behålls av staten.
– Utan den nya lagen hade det sannolikt varit omöjligt för staten att ta hand om dessa kontanter som jag påstår kommer från brottslighet, säger åklagaren Sten Storgärds.
Det här är första ärendet som Uppsala tingsrätt fått in där den nya lagen kommer att testas. Domstolen har nu att avgöra om mannen ska få tillbaka kontanterna eller om de ska tillfalla staten, det vill säga i praktiken skattebetalarna.
– Utan den nya lagen hade mannen haft större möjligheter att få behålla pengarna, menar Sten Storgärds.
Även innan lagändringen gick det att ta tillgångar från kriminella. Men då krävdes belägg för att egendomen utgjorde vinster från kriminalitet. Numera kan ett förverkande göras utan att personen samtidigt fälls för brott.
Bestämmelsen började gälla 8 november och sedan dess har tingsrätter runt om i landet fått in en rad ärenden där åklagare kräver förverkanden. Nyligen avgjorde Norrköpings tingsrätt ett av de första målen med den nya lagen. Domen innebär att en brottsbelastad 28-åring fråntas guld och ett Rolexur till ett värde av 322 000 kronor.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har betecknat den nya lagen som en av de största förändringarna av brottsbalken på 50 år.