Nya krav på framtidens kontor

Ett förändrat arbetsliv ställer nya krav på hur kontoret ska se ut. Särskilda avkopplingsrum, nya sociala mötesplatser och annorlunda belysning är en del av det som utställningen Kontor 2019 spår kommer om tio år, när gränserna mellan arbete och privatliv suddats ut.

Växter kan användas på nya sätt, bland annat som rumsavdelare för att få inte det ursprungliga och tillföra syre.

Växter kan användas på nya sätt, bland annat som rumsavdelare för att få inte det ursprungliga och tillföra syre.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-05-25 08:00
Enligt Stefan Nilsson, som arbetar på Trendgruppen som driver projektet, är grunden att själva arbetsformen kommer att förändras.
- Vad räknas som arbete och när arbetar vi? Synsättet har redan förändrats, säger han och tar som exempel att det numera är accepterat att sitta och söka efter solresor på arbetstid, men att det lika mycket förväntas att man ska kolla av sin jobbmejl även under helger och kvällar. I framtiden kommer det sociala nätverkandet att bli allt viktigare och det sätter sina spår i hur kontoren utformas.
- Det kommer att behövas mer platser för socialt umgänge. I dag går många ut på möten för att de inte vill sitta i stora konferensrum.

Kontor 2019 har
löst det genom en att skapa illusionen av en fransk bistro på arbetsplatsen, för att efterlikna en mer intim kafékänsla som inbjuder till möten. Stefan Nilsson tror även på särskilda kreativa rum, där datorer och telefoner är förbjudna till förmån för klätterväggar eller kuddhögar.
- Redan de gamla grekerna kom på att det bästa sättet var att gå och prata i stället för att sitta stilla. Tanken är rörlig och då får kroppen följa efter, säger han.

Men trenden att träffas ute kommer inte att avta för det. Om tio år kommer det mobila kontoret att ha slagit igenom totalt. Med kontoret på fickan är det inte längre nödvändigt med en fast plats, utan kontoret blir ett ställe man går till ett par timmar om dagen. Kanske hyr man rent av in sig. Ett rum som i dag används av fyra personer måste om tio år hantera fjorton eller tjugofyra personer som sitter en stund eller två.
- Om tio år är nittiotalisterna ute i arbetslivet. Att sitta vid ett skrivbord i åtta timmar är ute för en generation som har växt upp med mobiltelefoner, säger han.

Som en följd spås ytorna bli allt mindre och det gäller att utnyttja dem effektivt. Matilda Lindblom och Sanna Lindström har som en del av projektet tillverkat en kontorsstol med ett inbyggt bord som gör det enkelt att flytta runt och samtidigt ha med sig sina personliga ägodelar för spontana små möten.
- Det lilla bordet blir som en dockningsstation. I bordet kan det finnas en inbyggd datorskärm, men den teknik som finns tillgänglig om tio år, säger Sanna Lindström.
- Fäller man upp bordet och armstöden skapas en cirkel runt den som sitter, en lite personlig sfär trots att man delar utrymmet med andra, säger Matilda Lindblom.

När mer och mer av det vi behöver lagras i datorn behövs just inte mer än ett litet bord. Armstöd och bord är tillverkade av svenskt närproducerat virke. Om tio år kommer det att vara självklart att kontoret ska vara miljövänligt. Till möbler kommer det att användas förnyelsebart material och det blir allt viktigare att spara på energi. Det kommer att bli märkbart inom bland annat belysning.

- Glödlamporna kommer ju snart att försvinna helt. Nu kommer LED-lamporna som både är energisnåla och har helt andra möjligheter. Tidigare anpassade man armaturen efter ljuset, nu kommer det att användas på helt andra sätt, säger Daniel Enoksson som formgivit en takarmatur med just LED-lampor.
Dagens punktbelysning kommer att kunna ersättas av ett mer heltäckande sken och belysningen kan se ut på helt olika sätt. Daniel Enoksson tror på personliga lampor och kan tänka sig rumsdelare med inbyggt ljus. Kanske ett sätt att motverka vinterdepressionen?

Just personifiering är ett annat ledord. Möblerna ska gå att anpassa både så att de blir ergonomiska och får en unik design. Inte alla kontorsstolar behöver ha samma form och färg och det är användaren som får vara med och utforma.
Samtidigt som utvecklingen går framåt kommer vi att vilja ha kvar en del av det ursprungliga. Hedvig af Ekenbergs rumsavskiljare är täckt med levande växter och för in naturen på kontoret. Grönskan kan klara sig med bara vatten och näring med hjälp av så kallad hydrokultur
- Det kommer att gå snabbare och snabbare med all ny teknik. Jag tror att man behöver saker man mår bra av också. Växterna bidrar dessutom med syre, säger hon.
Rumsdelaren är även tänkt att absorbera ljud. Men om tio år kan det lika mycket handla om att använda musik eller andra ljud för att stimulera kreativiteten på kontoret.




Bildtexter:

framtidskontor 9. Fristående. Stolen blir en ny liten mobil enhet. Med tekniken som finns om tio år är det tänkt att en dator, troligen delvis röststyrd, finns integrerad i bordet.

framtidskontor 8-2 Bistrokänsla. För att stimulera små möten på arbetsplatsen kommer det att finnas rum med mer intim restaurangstämning.

framtidskontor 8Växtlighet. I det snabbare flödet kommer vi att vilja omge oss med mer ursprungliga saker. Här en rumsavdelare av Hedvig af Ekenberg.

framtidskontor 7Kuddrum. Speciella avslappningsrum där datorer och mobiltelefoner är förbjudna kommer att öka kreativiteten.

framtidskontor 6
framtidskontor 5 Personligt. Att inreda kontoret efter personligt tycke och smak tros slå igenom. Här är det tänkt att man kan hyra in sig ett par timmar för att klara av fakturering och annat kontorsarbete.

framtidskontor 4 Sebastian Kjersén har formgivit en stol i 3D- teknik, där stolen framställs genom en skrivare. I framtiden kommer det vara möjligt att själv välja utseendet på möblerna med hjälp av den nya tekniken.

framtidskontor 3.2 Nya former. Belysningen bygger på LED-teknik som tillåter mer flexibilitet. Daniel Enoksson som skapat armaturen tror på mer personliga val och friare former.

framtidskontor 3 Sanna Lindström och Matilda Lindblom har tillverkat en stol med ett medföljande bord. Vänder man på det finns ett fiaspel på undersidan för små spontana pauser.

framtidskontor 2 Matilda Lindblom och Sanna Lindström en formgivarduo som medverkar på Kontor 2019.

framtidskontor. Bordet på designerduon Matilda Lindbloms och Sanna Lindströms kontorsstol kan tas av och även användas som anslagstavla.

@Brödtext:
Kontor 2019
30 opinionsbildare, bestående av bland annat företagsledare, har fått tycka till om hur de förväntar sig arbetsplatsen om tio år. Fyra svar stod ut:

-Hållbar utveckling

-Ljud som både kan användas och regleras

-Det sociala arbetssättet

-Det mobila kontoret

Utifrån det har fem formgivare skapat produkter de tror kan finnas om tio år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om