Ny ambulans blir backup för helikoptern

När intensivvårdspatienter flyttas mellan sjukhus används oftast helikopter. Problemet är att den är känslig för dåligt väder. Därför finns nu även en ambulans som backup.

Enligt Pär Sternbrink kommer den nya intensivvårdsambulansen att bli ett lyft för verksamheten.

Enligt Pär Sternbrink kommer den nya intensivvårdsambulansen att bli ett lyft för verksamheten.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2022-05-06 13:45

När patienter blir så sjuka att det ordinarie sjukhuset inte längre klarar att ge tillräckligt specialiserad vård kan intensivvårdspatienter flyttas mellan sjukhusen. För detta har Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset en helikopter stationerad på Ärna. Under pandemin blev också platsbrist en vanligare till att patienter flyttades mellan sjukhus.

Ungefär 1 000 transporter om året, i snitt tre om dagen, görs av den luftburna intensivvården. Men runt 100 av flygningarna ställs in på grund av dåligt väder. Pär Sternbrink, gruppchef vid luftburen intensivvård, säger att helikoptrar är känsligare för vädret än flygplan.

– Ofta handlar det om dålig sikt. Men det kan även vara risk för nedisning som tynger ned helikoptern om man kommer upp i ett moln med underkylt regn, säger han.

Tidigare har man tagit hjälp av Region Uppsalas ordinarie ambulanser. Men nu har den luftburna intensivvården fått en egen ambulans.

– Det här blir ett lyft för verksamheten, säger Pär Sternbrink.

Helikoptern används för transporter i hela landet. Huvudområdet är dock Mälardalen och Åland. En transport till eller från sjukhuset till Örebro tar till exempel ungefär 1 timme och 20 minuter med ambulans och 40 minuter med helikopter, enligt Pär Sternbrink.

Den här dagen, med strålande sol och lätt vind, får den nya ambulansen vila. Helikoptern ska strax flyga till Karlstad för en planerad transport, en flygning på kanske 50 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!