UNT skrev i januari om att detaljplanen för 400 nya studentlägenheter på Flogstavallen hade antagits. Mats Rolén är en av fastighetsägarna på Oslogatan som kommer få de nya sjuvåningshusen i blickfånget. Han har mätt på plankartan och säger att de 24 meter höga husen ska byggas 38 meter från hans vardagsrumsvägg.
– Vi som bor här är inte emot att det byggs studentlägenheter. I det planförslag vi fick på samråd i april 2016 skrevs att husen skulle bli 5-6 våningar höga. Vi avvisade förslaget i vårt yttrande, eftersom byggherrens solstudier visade att det skulle ge våra hus kraftigt minskad solljus och betydande skuggning, säger han.
Men när detaljplanen kom för granskning i mars 2017 hade antalet våningar ändrats till sju.
– Det blev även nämndens beslut i januari 2018. Vi har därför överklagat beslutet och krävt att bebyggelsen högst ska få bli fyra till fem våningar, säger Mats Rolén.
Han säger att kommunen har mark bortom Flogstamasten, några hundra meter bortom det aktuella planområdet, som skulle kunna bebyggas istället. Där skulle husen utan problem kunna vara sju våningar höga.
I veckan lämnade han in fastighetsägarnas överklagan till mark- och miljödomstolen.
Har ni haft någon kontakt med politikerna i plan- och byggnadsnämnden?
– Jo, några av dem var här redan 2014 och 2015 och under samrådet. Men de hummade mest och tyckte vi hade det fint i vårt kvarter, men att vi borde inse behovet av studentbostäder. Men nämnden har inte lyssnat på oss, säger han.
Kommunalrådet Erik Pelling (S), som även är ordförande i plan- och byggnämnden, säger att den aktuella detaljplanen klubbades av en enig nämnd och att höjden på bebyggelsen är anpassad för befintlig bebyggelse på västra sidan av Oslogatan.
– Takhöjden kommer att variera. Längst bort i planområdet, mot Flogstamasten, blir det sju våningar. Mot Oslogatan blir det sex våningar. Vi följer den byggnadshöjd som är på de befintliga studentbostäderna vid Oslogatan, säger Erik Pelling.
Beträffande solmätningen säger han att den beskuggning som de nya husen kommer att ge är acceptabel och att även de träd som växer på bostadsrättsföreningens sida längs Oslovägen beskuggar bebyggelsen.
Hur ser du på kritiken?
– Det är många intressen som ska vägas samman. Det finns ett stort samhällsintresse i denna detaljplan i och med bristen på studentlägenheter i Uppsala, säger Erik Pelling.