Syftet är inte att kommunen ska lägga ut stenar, utan att skapa möjligheten för privatpersoner att göra det. Förslaget kommer genom en motion från Anna Manell (L), rektor och tidigare historielärare. Stenarna placeras ut på gator runt om Europa där bland annat namn på de som fallit offer för nazismen ristas in. Hon gläds åt att alla är parter är överens i Uppsala.
– Detta projekt omfattar alla som råkade ut för förföljelse, mord och krigsbrott under 1930 och 40-talen. Jag är glad att vi inte låter byråkratin sätta stopp för sådant här, säger hon.
Hon tycker att Sverige och Uppsala behöver ta sitt ansvar och inte gömma undan den mörkare delen av stadens historia.
– Uppsala spelar en viktig roll i det här och då tänker jag främst på händelser som ”Bollhusmötet”. Det här är ett led i att ta ansvar för det vi gjort och inte glömma det som har hänt, säger hon.
Kommunalråd Mohamad Hassan (L) ser gärna att Uppsala föregår med gott exempel och välkomnar snubbelstenarna.
– Tanken är ju inte att man ska snubbla fysiskt, utan i tankarna. Vi har Uppsalabor som själva upplevt förintelsen, eller har släktingar som gjort det. Det är en stor glädje att alla ställt sig bakom motionen, säger han.
Kommunstyrelsen har föreslagit att kommunfullmäktige bifaller motionen. Sedan ligger det på frivilliga initiativ från privatpersoner eller organisationer att beställa stenar från konstnären Gunter Demnig. Därefter ansöker man till ansvarig nämnd om att få placera ut stenen som bara får knackas ner av konstnären.