Idrottsprofil från Uppsala namnger gata vid Studan

När Tullgarnsbron invigs i april kliver Sven "Sleven" Säfwenberg in i gatubilden. En gata i närheten av bron ska då döpas efter legendaren.

Sven Säfwenberg, kallad Sleven, med sin gamla skolmössa och ylletröja som han alltid bar på matcherna. Bilden togs på 1930-talet vid Studenternas.

Sven Säfwenberg, kallad Sleven, med sin gamla skolmössa och ylletröja som han alltid bar på matcherna. Bilden togs på 1930-talet vid Studenternas.

Foto: Folkrörelsearkivet för Uppsala län

Uppsala2024-03-03 19:13

Sleven Säfwenbergs väg blir det nya namnet på en gata som löper jämsides med Studenternas IP. Gatan leder ner mot nybyggda Tullgarnsbron som invigs i april. I samband med att bron öppnas för trafik ändras namnet på en del av det som idag heter Ulleråkersvägen och blir då Sleven Säfwenbergs väg.

undefined
Sven "Sleven" Säfwenberg bärs i guldstol efter SM-finalen i bandy 1933 då IFK Uppsala slog Karlstad-Göta med 11-1.

Att kommunen valt att döpa en gata efter Sven "Sleven" Säfwenberg är logiskt med tanke på att gatan passerar en idrottsplats. Sleven är nämligen en av Uppsalas allra största bandyspelare genom tiderna.

Den legendariske målvakten vann sju SM-guld i bandy. 1933 mottog han Bragdguldet och är hittills den enda bandyspelare som fått det priset.

undefined
Den blå linjen visar Sleven Säfwenbergs väg (som hittills heter Ulleråkersvägen). Den leder fram till Tullgarnsbron som är markerad med grönt.

En stor del av sin karriär spelade Sven Säfwenberg för IFK Uppsala som på sin hemsida berättar om legendarens olika signum. Dessa bestod av uråldriga benskydd, en gammal skolmössa samt en uttjänt ylletröja som han bar på matcherna, år in och år ut.

undefined
Sven Säfwenberg, kallad Sleven, med sin gamla skolmössa och ylletröja som han alltid bar på matcherna. Bilden togs på 1930-talet vid Studenternas.

Sleven uppges ha varit mycket vidskeplig och måste prompt ha på sig skolmössan från det han lämnade sin bostad tills bandymatchen var slut, annars kunde det bli förlust. Vid ett tillfälle då det var landskamp ska den finske generalen Mannerheim ha kommit ut på plan innan matchen. Alla spelare tog artigt av sig mössorna, utom Sleven som dock klarade sig undan genom att göra honnör, skriver IFK Uppsala.

undefined
Sleven Säfwenberg tar emot Svenska Dagbladets Bragdguld 1933 på Studenternas.

Sleven spelade 15 landskamper i bandy vilket inte låter mycket idag. Men på sin tid var det ett stort antal eftersom det bara brukade spelas en enda landskamp om året.

Sven Säfwenberg, som levde 1898–1950, var en baddare på idrott i allmänhet. Ska man tro Wikipedia fick han inte mindre än 500 priser i sporter som simning, fotboll och segling plus bandy förstås. En höjdpunkt i karriären inträffade 1921 då han var med om att vinna Sveriges första EM-guld i ishockey (!), vilket säger en del om hans bredd.

undefined
Inga Löwdins plats ligger i Industristaden (Kungsängen) nära Tullgarnsbrons östra fäste.

På östra sidan Tullgarnsbron har kommunen skapat ett offentligt rum som uppkallats efter en annan av Uppsalas idrottsprofiler. Det handlar om Inga Löwdins plats, som invigdes i fjol och ligger i korsningen av Östra Ågatan/Kungsängsesplanaden.

undefined
Inga Löwdin från Uppsala var framgångsrik skidåkare och ordförande i Svenska skidförbundet.

Inga Löwdin, (1917-2008), var framgångsrik inom orientering och skidåkning och gjorde stora insatser för kvinnors idrottande. Hon var ordförande i Svenska skidförbundet och generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet. Sin sista tävling som orienterare genomförde Inga Löwdin vid 88 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!