Nya fynd vid E 4-utgrävningarna
På ett stycke åkermark strax norr om Uppsala har arkeologerna gjort ett spännande fynd. Bara en dryg halvmeter ned i myllan har de frilagt ett skelett från en människa som levde under senare delen av järnåldern. Bredvid människan ligger en hund ihopkrupen, begravd tillsammans med sin matte eller husse.
De nedslitna tänderna har tillhört en medelålders man som levde under senare delen av järnåldern. Hans grav i Kyrsta grävdes ut av Jonas Wikborg och hans kollegor under sommaren.
Foto: Rolf Hamilton
I Kyrsta, mellan Uppsala och Storvreta, pågår den till ytan sätt största arkeologiska utgrävningen i samband med bygget av den nya E4:an. Under totalt 80 000 kvadratmeter åkermark har arkeologerna grävt fram både boplatser och gravfält under sommaren. Lämningarna härrör i huvudsak från äldre delen av järnåldern, en tidsperiod som sträcker sig från omkring 1000 år före Kristus till 500 år efter.
Detaljerad undersökning
På onsdagen började den mer detaljerade undersökningen av det speciella skelettfynd som gjordes så sent som i förra veckan. Alldeles intill ett stenröse precis i utkanten av utgrävningsområdet skymtade arkeologerna några benbitar som visade sig tillhöra en större grav från omkring 600-talet efter Kristus, med både en människa och en hund.
— Man kan mycket väl tänka sig att hunden var en älskad vän som fick följa med sin ägare i graven. Hundar förekom som husdjur redan under stenåldern men de är mindre vanliga i gravar från 600-talet, berättar Jonas Wikborg, som är arkeolog och utgrävningsledare i Kyrsta.
Plogar och traktorer
Graven ligger i den sydligaste delen av gravfältet och är en av åtta skelettgravar som frilagts i sommar. De sju andra gravarna innehöll bland annat ett skelett från ett spädbarn och ett barn i tioårsåldern. Men om människan och hunden kan arkeologerna än så länge berätta mycket lite. Osteologen Emma Sjöling ska precis börja undersöka skelettet närmare. Ett svårt arbete med tanke på att plogar och traktorer färdats bara en knapp halvmeter ovanför benresterna.
— Än så länge kan jag bara säga att det rör sig om en vuxen människa. Det syns på benen och de nedslitna tänderna. Men huvudet och benen är alltför skadade för att jag ska kunna göra några ordentliga mätningar på plats. Ändå är det här skelettet det mest välbevarade av de vi hittat i Kyrsta, förklarar hon och tillägger att benen från både människan och hunden ska plockas upp ur graven i dagarna för att hon ska kunna göra detaljerade analyser inomhus.
Brandgravar
Strax norr om de åtta skelettgravarna i Kyrsta fortsätter gravfältet. Men de gravar som arkeologer hittat där är så kallade brandgravar med kremerade människor. Det intressanta är att båda gravskicken härstammar från samma tidsperiod, förklarar Jonas Wikborg.
— Vad som ligger bakom de olika gravskicken vet vi inte i dag. Man talar ofta om att skelettgravar är rikemansgravar eftersom de är rikare på föremål. Men det finns egentligen inget som styrker detta. Brandgravarna innehåller också föremål, men de har i de flesta fall förstörts i samband med kremeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!