Ett stressigt arbete där personal far runt som skållade råttor mellan de äldre, och där arbetsuppgifterna har ett strikt minutschema.
Så har hemtjänsten beskrivits av både personal och de äldre. Men nu ska den illa omtyckta minutstyrningen bort.
UNT har tidigare berättat om att den ersatts på försök i Svartbäcken i Uppsala. Testet har varit så lyckat att modellen nu ska bort från övriga kommunen också och även de privata utförare som finns i Uppsala.
Det här är en del i den omfattande förändring som den politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, tillsammans med Utvecklingspartiet demokraterna, nu enats om att genomföra.
Förslaget innebär att dagens modell med LOV, lagen om valfrihetssystem, ersätts med så kallade kvalitetsupphandlingar.
Framöver ska kommunen ställa krav på dem som ska skriva på avtal om att utföra hemtjänst. I avtalet kommer kravet finnas på att minutstyrning inte ska tillämpas, utan andra modeller som ger mindre stress och mer tid med de äldre. Även andra kvalitetskrav kan ställas där.
Det här förklarade Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden, och Stefan Hanna (UP) under en pressträff.
– Vi har höjda ambitioner när det gäller kvaliteten. Vi tror också att det här frigör resurser i och med att det blir effektivare och en mindre stressig situation för personalen, säger Tobias Smedberg.
Utspelet kommer efter en turbulent höst där UNT:s granskning av våldtäkter och sexövergrepp i hemtjänsten satt fokus på de äldres utsatthet och allvarliga brister inom kommunen. Men diskussionerna om förändringen har pågått längre än så, säger Tobias Smedberg.
– Men det här kommer att möta just de brister i kvaliteten som UNT:s granskning visat, säger han.
Att det här blir bättre för de äldre tror dock inte alla partier. Therez Almerfors (M) är mycket kritisk och tycker att äldre på det här sättet tas i från sin rätt att själva välja hemtjänstutförare, och att det nu blir politikerna som väljer åt dem.
– Det här hjälper ingen äldre. Det finns inga belägg för att en kommun som gör mer i egen regi förbättrar kvaliteten. Uppsalas äldre behöver politiker som fokuserar på att garantera trygghet, värdighet och kvalitet, säger hon.
Men enligt Tobias Smedberg och Stefan Hanna är inte tanken att kommunen ska utföra mer. Ett mål är att få fler aktörer. Under pressträffen beskrev Stefan Hanna hur antalet utförare minskat från knappt 20 till tre i dag, inklusive kommunen. Nu görs förändringar bland annat i hemtjänstområdenas geografiska indelning, för att fler ska vilja etablera sig här.
– Det är viktig att som äldre att kunna välja och att kunna välja bort om man inte är nöjd. Vi har lyssnat på aktörer som valt att inte finnas i Uppsala och frågat vad som behövs, säger Stefan Hanna.
Med på pressträffen var även Hans Nordström, ordförande i pensionärsföreningarna samarbetsorgan. Han lyfte de brister som äldre upplever med stressad personal, språkproblem, och brister i kontrollen på vilka man har anställt.
– Det UNT avslöjat är ju en katastrof och det är en lång väg kvar att gå när det gäller kvaliteten i hemtjänsten. Vi har haft mycket diskussioner internt om det här men tror att den här förändringen är ett steg i rätt riktning, säger Hans Nordström.
Förändringen kommer upp på äldrenämndens bord i mars, men måste också tas av kommunfullmäktige. Sedan tar det tid innan befintliga avtal gått ut, och först 2026 kan en ny modell vara på plats.