Nya förslag ska lösa simbassängskrisen i Uppsala

Uppsala har väsentligt sämre tillgång till bassängyta jämfört med andra städer. Men innan jul hoppas politikerna kunna fatta ett beslut om hur bassängkrisen ska lösas.

Thomas Perslund, vd för Uppsala arenor och fastigheter. hoppas att snabbutredningen ska ge ett gott underlag för politikerna att fatta beslut om.

Thomas Perslund, vd för Uppsala arenor och fastigheter. hoppas att snabbutredningen ska ge ett gott underlag för politikerna att fatta beslut om.

Foto: Uppsala kommun

Uppsala2021-10-19 05:00

Eftersom nya Fyrishov, som UNT rapporterat, blir dubbelt så dyrt som beräknat och nuvarande Fyrishovs skick blir allt sämre brinner det i knutarna att få fram en lösning.

Fyrishov AB har uppgått i det nybildade bolaget Uppsala arenor och fastigheter. Inom detta nya bolag har man nu tillsatt en snabbutredning som ska föreslå en heltäckande badutvecklingsplan. Detta ska man göra med hjälp av experter, genom att titta på andra länder och städer samt redan befintligt underlag om situationen i Uppsala, 

– Vi som bolag kan och ska ta ett helhetsgrepp om badsituationen i hela kommunen, säger Thomas Perslund, vd för Uppsala arenor och fastigheter.

Utredningen ska utgå från fyra områden: Medborgarnas behov och hur mycket bassängyta som behövs, vad som krävs för att skolorna ska kunna bedriva simundervisning, vad föreningslivet behöver samt punkten "upplevelser". Det sistnämnda handlar om äventyrsbad, vattenland och liknande där utredningen ska svara på om detta har en kommersiell bärighet.

undefined
En felkalkylering i beslutsunderlaget som upptäcktes fyra år efter att beslutet fattades gör att Fyrishov kan bli mer än dubbelt så dyrt än tänkt.

Utredningen tar avstamp i att föreslagna ombyggnationen av Fyrishov väntas bli mer än dubbelt så dyr än man tidigare visste.

– Utredningen ska ge svar på hur vi ska gå vidare när det gäller Fyrishov. Och svara på hur vi förvaltar skattepengarna på bästa sätt, säger Thomas Perslund.

Utan att föregå utredningen kan man redan nu konstatera är att fler bassänger kommer att behövas. Det är brist på badytor och Uppsala har väsentligt sämre tillgång på bassängyta än jämförbara kommuner. Enligt Fyrishovs egna beräkningar har Uppsala lika mycket bassängyta som exempelvis Örebro, Västerås och Linköping – städer med 70–80 000 färre invånare. I Uppsala har situationen förvärrats gradvis under bland annat på grund av att befolkningen växt snabbt. Och befolkningen spås fortsätta öka. 

undefined
Gottsundabadet renoverades för ett par år sedan för att hålla i 10-15 år till. Därefter planeras för en ny anläggning även här.

I Uppsala finns utöver Fyrishov även Gottsundabadet. Det renoverades 2018 för att anläggningen ska hålla 10–15 år till. Målsättningen därefter är att bygga en ny anläggning även i Gottsunda. Kommunen har också pekat ut att det inom en tioårsperiod troligtvis behövs en ny simanläggning i Gränby. Det finns även tankar på ett bad i Bergsbrunna i takt med att sydöstra Uppsala byggs ut.

Det finns ingen exakt deadline för när badutvecklingsplanen ska vara färdig, men målsättningen är att politiken ska lyckas fatta ett inriktningsbeslut innan jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!