Nya DNA-regler hjälper polisen
Polisen tar fler DNA-prover än någonsin tidigare och det ger resultat. På Uppsalapolisens tekniska rotel har man den senaste veckan fått åtskilliga träffar per dag mot DNA-registret. Träffar som kan knyta misstänkta gärningsmän till specifika brott.
I februari fick polisen i Uppsala också det speciella DNA-kit som gör att provtagning och analys går enkelt och snabbt.
Med en bomullspinne tas ett salivprov som sedan skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping. Något man numera gör närmast rutinmässig på polisen i Uppsala.
-I snitt har vi nog topsat tre—fyra misstänkta varje dag, säger Lars Nyfjord, som är chef vid Uppsalapolisens tekniska rotel.
Snabbare analyser
Analysen på SKL går också betydligt fortare än tidigare. En robot gör mycket av jobbet och målet är att provsvaren i framtiden ska levereras efter bara några dagar.
De DNA-profiler på misstänkta gärningsmän som tas fram matchas därefter mot de DNA-spår från olika brottsplatser som finns lagrade i SKL:s register.
-Bara den senaste veckan har vi nog haft tio träffar så det här kommer definitivt ge effekt. De senaste dagarna har jag inte gjort annat än fyllt i träffrapporter, säger Lars Nyfjord.
Till de brott som oftast kommer att kunna lösas tack vare de nya reglerna och den nya tekniken hör olika typer av stöldbrott. Exempelvis ett inbrott där gärningsmannen skadat sig på brottsplatsen och efterlämnat blodspår. När en misstänkt grips och testas går det snabbt att avgöra om de genetiska koderna stämmer överens.
— Men inom kort har vi nog också fått träffar när det gäller grova våldsbrott och sexualbrott, säger Lars Nyfjord.
Sparas i register
Lagändringen innebär inte bara att fler tvingas lämna salivprov — polisen får också rätt att spara betydligt fler DNA-profiler i register.
Och fler registrerade innebär enligt Lars Nyfjord större möjligheter att lösa brott. En stor del av alla brott begås av personer som redan tidigare begått brott, aktivt kriminella personer vars genetiska fingeravtryck nu kommer att kunna sparas.
-De kommer att läggas in med sin DNA i belastningsregistret. Får det gå några år så har vi nog de mest aktiva brottslingarna i Uppsala registrerade, säger Lars Nyfjord.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!