- Vi har gått igenom förbundets kravlista och tittat på olika lösningar som att bygga ut Vikingahallen eller göra den som ska byggas i Steningehöjden större, men vi kom fram till att enda alternativet är att bygga en nya hall, säger Anna Johansson (S) ordförande i Sigtuna kommuns kultur- och fritidsnämnd.
Därmed krävs mer tid för att bestämma plats, undersöka andra behov, ta fram ritningar och se över finansieringen. I dispensansökan till Svenska handbollförbundet uppgav Sigtuna kommun att en avsiktsförklaring om hallbygge kan tas på kommunfullmäktiges septembermöte, ett beslut två månader senare, samt att Vikingahallen skulle rustas för 1,6 miljoner kronor under sommaren.
- Det är vad vi kan åstadkomma på så här kort tid, men det dög inte, säger Anna Johansson.
Skånelas ordförande Magnus Larsson är besviken och kritisk till Svenska handbollförbundets hårda förhållningssätt.
- Jag är så trött på den här frågan. Vi påbörjade diskussionerna redan i november. Kommunen har gjort ett jättejobb och presenterat ett besked om nytt hallbygge, samt en upprustning av Vikingahallen, men handbollsförbundet köper inte upplägget då det saknas ett officiellt beslut.
- Deras tävlingskommitté måste helt sakna insikt i hur den kommunala beslutsprocessen ser ut. Det går inte att få fram den här typen av beslut på så kort tid, säger Magnus Larsson.
Svenska handbollförbundets tävlingschef Ralf Lundberg förstår Skånelas frustration, men säger i meningen efter att det bara är bindande beslut från en kommun eller byggherre som öppnar för en dispens.
- Annars kommer föreningar som Lindesberg, Tumba och Aranäs, som också hade för små hallar och nekades dispens, att protestera högljutt eftersom vi varit lika hårda mot dem, säger han.
Magnus Larsson anser att regelverket är för tufft.
- Det kan inte vara så enkelt att kasta ut ett lag från Elitserien. Vi är trots allt medlemmar i Svenska handbollförbundet, har god ekonomi och är en av landets största och mest framgångsrika ungdomsföreningar.
-Det är enkelt att ställa krav, men hur ska vi som förening kunna leva upp till dem. Det borde finns möjlighet att få dispens under första terminen/säsongen så att kommunen hinner ta ett beslut. Gör de sedan inte det dras dispensen in, säger han.
Anna Johansson berättar att Sigtuna kommun kontaktade Svenska handbollförbundet direkt när beslutet kom för att boka en träff med tävlingskommittén.
- Det här har hösta prioritet för oss och vi vill hitta en lösning så att Skånela får spela sina hemmamatcher i Märsta, säger hon.
Tills vidare måste klubben även boka in sig någon annanstans. Om byggbeslutet inte tas förrän på kommunfullmäktiges möte den 22 november kommer de sju första hemmamatcherna att behöva flyttas till Fyrishov, Solna- eller Eriksdalshallen.
-Jag är optimist. Sigtuna kommun har varit otroligt seriösa och har hunnit långt i sin process, så jag hoppas vi får anledning att ompröva ärendet. Helst så snabbt som möjligt så både vi och Skånela vet var deras matcher ska spelas, säger Ralf Lundberg.
För så fort det finns ett bindande beslut om nytt hallbygge duger nämligen Vikingahallen som matcharena.
- Det stämmer. Med de åtgärder som föreslagits har vi inga invändingar. Däremot ser vi gärna att de matcher som kan locka storpublik läggs i en större arena, säger han.
Nya dispenskommentarer
HANDBOLL. Skånela IF hoppades på elitseriespel i Vikingahallen då Sigtuna kommun lagt ner mycket jobb på en åtgärdsplan, men Svenska handbollförbundets tävlingskommitté avslog dispensansökan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!