Men för allmänheten märks ingen skillnad.
– Man ringer 112 som vanligt, säger Medhelps Geir-Erik Hyvärinen.
Tidigare har SOS Alarm varit den enda operatör som skött larmcentralerna. Efter att ha vunnit landstingets upphandling blir det alltså Medhelp som tar över ambulansdirigeringen i bland annat Uppsala län.
– Alla sjukvårdsbedömningar som kommer in hanteras av utbildade sjuksköterskor. Vi arbetar med kvalitetssäkring, och gör allt för att minimera risken för felbedömningar, säger Geir-Erik Hyvärinen, projektledare för Sjukvårdens larmcentral på Medhelp.
Under en övergångsperiod som pågår hela den här veckan sköter SOS Alarm och Medhelp dirigeringen gemensamt, för att undvika ett tvärt byte och säkerställa att tekniken fungerar som den ska. Från och med måndag blir det Medhelp som står för hela verksamheten.
– Det är inte meningen att bytet ska märkas över huvud taget. Man ringer 112 som vanligt, och därifrån kopplas man vidare till oss, säger Geir-Erik Hyvärinen.
Bytet innebär att det är första gången en privat aktör ansvarar för ambulansdirigering. Medhelp har tidigare hamnat i blåsväder 2009, när det uppdagades att företaget gav sjukvårdsrådgivningens sjuksköterskor bonusar för snabb samtalshantering. Detta är inte är aktuellt för larmcentralen i Uppsala, enligt Geir-Erik Hyvärinen.
– Vi konstaterade då att det inte var en bra idé. Det är inget vi kommer att införa på nytt, säger han.
Medhelps anställda sitter i ambulansstationens lokaler på Akademiska sjukhuset. Enligt Per Andersson, verksamhetschef på ambulansstationen, förbättras både kommunikationen och arbetet av den fysiska närheten till larmcentralen.
– Det gagnar samarbetet i vardagen, och skapar förståelse för vårt jobb. Dessutom är det flera ambulansförare som nu flyttats över till larmcentralen. När man vet hur saker fungerar i fält kan man vara steget före i dirigeringen, säger han.
Per Andersson, som var med och utformade kravspecifikationen, förklarar att Medhelp var det enda företag som uppnådde kraven, som utöver sjuksköterskeutbildad personal innebär stresstester, regelbunden vidareutbildning och ett vitesbelopp om kraven inte uppfylls.