Nya cancerkliniken tar form

Det råder febril aktivitet på blivande Skandionkliniken i Uppsala. Med bara månader kvar till slutbesiktningen börjar även inredningen komma på plats.

Skandionkliniken snart klar. Christer Karlsson och Johan Eriksson från Uppsala glasmästeri monterade glas på tisdagen.

Skandionkliniken snart klar. Christer Karlsson och Johan Eriksson från Uppsala glasmästeri monterade glas på tisdagen.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-02-12 12:06

Det är många arbetare som rör sig i lokalen när UNT gör ett besök. För närvarande är ett 15-tal firmor på plats för att jobba med bland annat elektricitet, ventilation och rörsystem.

– Egentligen är det inget som skiljer sig så hemskt mycket från andra byggprojekt. Det är samordningsbiten som är viktig, att allt blir gjort i rätt ordning. Än så länge håller vi tidsplanen, säger arbetsledaren Anders Hansson från NCC medan det sopas, slipas och slamrar på den blivande administrationsvåningen.

Huset byggs vid korsningen Artillerigatan/Dag Hammarskjölds väg. På tisdagen pågick bland annat arbetet med att montera glasfönster i kontorslokalerna och att iordningsställa ett personalkök.

Bara byggnaden beräknas kosta 758 miljoner kronor att uppföra. Tomas Nilsson, projektledare vid Akademiska hus, förklarar byggkostnaden med de särskilda utmaningar som finns i huset. Bland annat måste rummet med accelleratorn, som ska behandla patienter med protonterapi, isoleras med 40 centimeter tjocka marmorblock och 3,6 meter tjock järnmalmsbetong utanpå. Bjälklagen i taket är fyra meter tjocka och hela anläggningen står på 700 stålpålar som går fem meter ner i berget. Sådana åtgärder drar iväg kostnaderna, menar han.

– Vi är vana vid att bygga hus för lite udda funktioner. Det är bara att titta på till exempel Ångströmlaboratoriet, Biomedicinskt centrum och Veterinär- och husdjurscentrum på Ultuna. Det är fantastiskt spännande att vara med i den här typen av projekt.

Skandionkliniken är ett nationellt projekt med Uppsala läns landsting och ytterligare sex landsting inblandade. Kliniken ska nästa år börja med protonterapi som beskrivs som effektivare och skonsammare än traditionell strålning. Med hjälp av protonterapin kan strålningen nästan helt koncentreras till själva tumören. Stråldosen kan därmed höjas med betydligt mindre risk för biverkningar.

Parallellt med arbetet att få byggnaden klar pågår arbetet med att upphandla medicinteknisk utrustning. Allt som ska rymmas inuti anläggningen beräknas kosta cirka 750 miljoner.

Däri finns även en budget för konst. Så småningom ska projektledarna presentera tre konstkategorier i anläggningen. Det handlar om färgsättning, en skulpturpark och en ljudkonstinstallation. Mer än så vill Tomas Nilsson inte säga i nuläget.

– Vi vill skapa en unik miljö och ett mervärde i vårdmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!