Nya bostadsprojekt väntar i Uppsala
Byggkonjunkturen i Uppsala är på väg uppåt, om än långsamt. Antalet osålda bostäder har minskat och de kommande åren planeras det för flera större nya bostadsprojekt. Men även om efterfrågan är hög råder det fortfarande en osäkerhet om vart konjunkturen är på väg.
Nästan ett år senare ser situationen något ljusare ut, i alla fall att döma av bilden som ges av de största byggherrarna i stan. Antalet osålda bostäder är i en jämförande sammanställning färre än 200. Enligt uppgifter från kommunen byggs det under 2009 samtidigt runt 800-900 nya bostäder i Uppsala.
- Vi har inga osålda objekt just nu. Vi sålde den sista villan i Fornby i Gamla Uppsala för ett tag sedan. Det börjar röra på sig och efterfrågan är stor, men fortfarande råder det osäkerhet på grund av läget i ekonomin, säger Bengt Löfgren, byggprojektledare på Riksbyggen i Uppsala.
Liksom sina branschkolleger i andra byggföretag ger han en bild av en verksamhet som helt dök i botten hösten 2008, för att sedan repa sig något under våren. Efter semestrarna har sedan marknaden skjutit fart ytterligare, med stigande efterfrågan från potentiella bostadsköpare.
På JM Bygg, som i vintras sade upp 600 anställda i Sverige som ett resultat av krisen, har man i Mälardalsregionen upplevt en av sina bästa säljperioder på flera år, enligt regionchefen Mikael Matts. Men haussen på marknaden har förstärkts av att utgångsläget var så pass dåligt efter den djupa nedgången.
- Det har tagit fart ordentligt sedan sommaren. Efterfrågan är god och som marknaden ser ut nu är det inte aktuellt med några prissänkningar, säger Mikael Matts.
Bolagets stora projekt just nu är bostadsområdet Tornet på Kapellgärdet samt nya Ångkvarnen på Kungsängen. Ett mindre antal lägenheter planeras också i Källparken i Sala backe.
För NCC, som åtminstone som det ser ut i dagsläget verkar ha gått miste om det planerade storbygget av 250 lägenheter i Seminarieparken, fortsätter fokus att ligga på den pågående utbyggnaden av Kapellgärdet.
Avdelningschef Tore Berglund bedömer att säljstarten för den tredje och sista byggetappen med 67 lägenheter i området Norra Portalen kommer att ske någon gång efter årsskiftet.
- Projektet på Kapellgärdet försköts med ungefär ett halvår på grund av krisen, men nu har vi bara några få lägenheter kvar att sälja från den andra etappen. Det verkar som att marknaden har stabiliserats, vilket förstås ger ökad tilltro till kommande byggen, säger han.
Att efterfrågan är hög visas tydligt genom det rekordstora intresset för de nybyggda bostäderna i kvarteret Alfhem på Salagatan som uppförts i NCC:s regi. Nyligen kom runt 350 personer på ett informationsmöte för att anmäla sitt intresse för köp av de 30 nya lägenheterna.
- Men det är svårt att säga hur många av dessa som sedan kommer att gå vidare med sina anmälningar, och det är inte säkert att just detta exempel ger en representativ bild av hur köpintresset ser ut, betonar Tore Berglund.
Ytterligare ett nytt bostadsområde som vuxit fram på senare tid är Fyrisvallen strax norr om stadskärnan, där HSB har 102 bostadsrätter ute till försäljning.
- Särskilt september var en bra månad för oss, då sålde vi nio lägenheter i ett svep. De flesta objekten har gått nu, säger AnnaSara Sundqvist Wolf, fastighetsmäklare på Mäklarhuset som ansvarar för försäljningen av lägenheterna.
Men är marknaden verkligen på väg mot en avgörande vändning redan? Stellan Lundström, professor i Bygg- och fastighetsekonomi på KTH, talade för cirka ett år sedan om ett "tvärstopp i systemet" när han beskrev situationen på den svenska byggmarknaden. Han instämmer i att läget blivit lite lättare sedan dess, men ännu kan han inte se att någon betydande omsvängning är nära.
- Det är fortfarande stopp i systemet. I år byggs det runt 13 000-14 000 bostäder i Sverige, samma siffror som vi hade vid 1990-talets slut. Nyckeln ligger hos bankerna och deras riskbedömning. Än så länge är de fortfarande alltför rädda för att låna ut pengar.
Han tror att det åtminstone kommer dröja till 2011 innan branschen är helt tillbaka på fötter.
- Men det kan gå bättre för tillväxtområden som till exempel Mälardalsregionen, där det finns ett större behov av att bygga nytt, säger han.
Vändning eller inte, ett är i alla fall säkert - allt fler bostadsområden blommar upp runt om i Uppsala, och många fler är i sin linda. Och där spaden sätts i jorden förändras Uppsalas stadsmiljö, meter för meter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!