Nya åtgärder mot jaktsugen fågel

Skarven har konsumerat tiotusentals havsöringar i Dalälven de senaste åren. Nu vidtar länsstyrelsen ytterligare åtgärder för att få stopp på fågelns framfart.

Både länsstyrelsen och SLU har vid flera tillfällen gjort undersökningar på öar i norra Uppland och påträffat stora rester av havsöring som skarven tagit.

Både länsstyrelsen och SLU har vid flera tillfällen gjort undersökningar på öar i norra Uppland och påträffat stora rester av havsöring som skarven tagit.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2019-05-19 12:00

– Vi har vid flera tillfällen noterat att skarven är ett stort hot mot öringen och att det behövs olika åtgärder som skyddsjakt och skrämsel för att hålla den borta i samband med bland annat utsättning av nya smolt (fiskyngel), säger Daniel Brelin, fiskekonsulent på länsstyrelsen i Uppsala.

I dagarna pågår utsättning av öringssmolt i Dalälven. I samband med den får skyddsjakt bedrivas på skarven för att den ska störas i sin fiskjakt. Skyddsjakt i samband utsättning av smolt är en relativt ny företeelse som nu ska testas ordentligt, enligt Daniel Brelin. Totalt får ett trettiotal fåglar skjutas i samband med utsättningen.

– Enligt de rapporter som jag fått så har det redan skjutits ett par skarvar i samband med utsättningen, säger Daniel Brelin.

Länsstyrelsen har vid ett par tillfällen den senaste tiden gjort så kallade scanningar av taggar som havsöringar märks med. Vid den senaste scanningen hösten 2018 vid Snatra brygga i Karlholm hittades 300 taggar från uppätna havsöringar - på två timmar.

LÄS MER: Havsöring kan vara på väg att försvinna

I april i år genomförde Älvkarleby Sportfiske tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) en liknande undersökning vid Dalälven i norra Uppland. Då hittades ytterligare 300 taggar på öar i området.

Både länsstyrelsen och SLU menar att överlevnaden hos den fisk som satts ut i området det senaste årtiondet minskat rejält.

Totalt ska 300 000 unga laxar och havsöringar (smolt) släppts ut i Dalälven sedan 2011. Många av dessa märks med små elektroniska märken - så kallade taggar. Enligt uppskattningar som länsstyrelsen gjort så kan fågeln kan ha ätit upp mot 30 000 av dessa.

LÄS MER: "Du får jobba mycket hårdare för din fisk i dag"

Både sport- och yrkesfiskare menar man att skarven påverkar deras verksamheter negativt. Enligt Älvkarleby Sportfiske kan havsöringen vara försvunnen i Dalälven inom ett par år, något som skulle kunna få negativa effekter för fisketurismen i området.

Vad kan man göra för att begränsa skarvens jakt ytterligare?

– I dag sker utsättningen av smolt från två platser i Dalälven. Nu tittar vi på möjligheterna att använda båt för att kunna sätta ut smolt på ett större antal platser. Man skulle även kunna placera smolt i kassar längre ut till havs för att de ska få möjlighet att acklimatisera sig innan man gör en utsättning i älven, det skulle påverka överlevnadsgraden. Isättning av fisk när Vattenfall släpper på vatten i älven är en annan möjlighet eller att sätta ut fisk på kvällen - efterson skarven inte gillar att jaga då, förklarar Daniel Brelin.

Skarvförvaltning

Skarven är en sjöfågel och duktig fiskare som tillhör släktet Phalacrocorax.

Det finns cirka 2 400 häckande skarvpar samt ungfåglar i de norra delarna av Uppsala län.

Skarven var tidigare en allvarligt hotad art och fick därför skydd enligt EU:s fågeldirektiv. Endast skyddsjakt är tillåten på skarv.

I dagsläget finns tillstånd för skyddsjakt på cirka 400 fåglar i länet.

Länsstyrelsen arbetar också med en förvaltningsplan för hur skarven ska kunna finnas i länet i en samexistens med människor och andra djur.

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!