Nya ansikten mot ungdomsbrott

En särskild ungdomsbrottsenhet har under hösten börjat arbeta vid Uppsala kommun. Fyra socialsekreterare arbetar i polishuset och finns med redan vid första polisförhöret med ungdomarna.

Roberto Aran, Anneli Andersson, Mikaela Baum, Rebecka Mansourian.

Roberto Aran, Anneli Andersson, Mikaela Baum, Rebecka Mansourian.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-12-13 00:01
- Snabbare reaktioner från socialtjänsten, det är tanken med ungdomsbrottsenheten, säger Mikaela Baum, socialsekreterare och gruppledare.
Den nya enheten är inte resultatet av omprioriteringar av resurser, som det brukar kunna heta, utan är en helt ny verksamhet som kommunen valt att lägga pengar på. Sedan september har enheten varit i gång.
- Jag är fortfarande förvånad och glad över att politikerna avsatt pengar, säger Mikaela Baum.

Sitter i polishuset
Själva idén är att samarbeta nära med polisens ungdomsgrupp och alla fyra anställda ska sitta på polishuset, även om bara två gör det i dagsläget.
- Varje morgon går vi igenom alla anmälningar som inkommit det senaste dygnet tillsammans med poliserna. Vi är sedan med redan under det första polisförhöret och håller direkt därefter ett eget samtal om den sociala biten med den unge och familjen, som ofta är med vid förhöret, säger Mikaela Baum.
Att sitta på polishuset betraktar hon som "oerhört viktigt", men lokalfrågan är ett orosmoment.
- Vi har hyreskontrakt till september, sedan är vi hemlösa igen. Och polisen är ju trångbodd i polishuset, säger Mikaela Baum.
Förutom att göra bedömningar och utredningar av ungdomsbrottslingarnas situation skriver enheten yttranden till åklagaren.
- Genom att vi inte är uppbundna med en massa andra ärenden av andra slag har vi tid för det, säger Mikaela Baum.

Bryta kriminella mönster
Orsakerna till starten av enheten är flera, som att ny lagstiftning lägger större ansvar och mer arbete på socialtjänsten och att samarbetet med polisen har behövt fördjupas. Det har också varit svårt att veta hur man bäst ska hantera kriminella ungdomar, säger Mikaela Baum.
- Vi har inte riktigt vetat hur vi bäst ska arbeta för att bryta kriminella mönster. Men nu blir vi fyra specialiserade på det. Tidigare gällde kanske fyra av 30 ärenden på mitt bord ungdomsbrott.

Avlasta enheter
Mikaela Baum och hennes tre kolleger har tidigare arbetat som socialsekreterare på någon av kommunens fyra barn- och ungdomsenheter. Där är arbetssituationen pressad och flera enheter är mycket tungt belastade av ärenden. Förhoppningen är att ungdomsbrottsenheten ska innebära avlastsning, och redan har sådana effekter märkts.
- Den här typen av ärenden är ofta av akut natur, och sådant är störande för det dagliga arbetet med mer långsiktiga utredningar ute på enheterna som redan har det tufft, säger Mikaela Baum.

Modell från London
Modellen att specialisera sig på ungdomsbrott har hämtats från London där Mikaela Baum med flera kolleger gjort studiebesök.
- Där har man varit mycket framgångsrik med detta, säger hon.

FAKTA


Under enhetens första två och en halv månad har man skrivit 25 yttranden till åklagare. Yttranden görs som underlag för beslut om åtal och ligger sedan till grund för bedömning av påföljd vid dom.
Det här är några uppgifter om vad yttrandena har gällt.
18 yttranden har gällt pojkar, 7 har gällt flickor.
11 ungdomar har tidigare varit aktuella för socialtjänsten.
2 ungdomar har tidigare lagförts.
9 yttranden omfattar misshandel.
14 fall, en absolut majoritet, gäller ungdomar från det östra området, där exempelvis centrala staden och Årsta ingår, dock ej Gränby.
22 yttranden rekommenderar någon form av vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!