Cirka två procent av Sveriges befolkning har spelproblem. Av dessa har ungefär 31 00 allvarliga problem, detta enligt Folkhälsomyndigheten.
Under våren startar Uppsala stadsmission ett projekt som ska hjälpa drabbade. Arbetet sker i samarbete med stadens socialnämnd. Personer med beroendeproblematik ska då slussas vidare från socialtjänsten till stadsmissionen, som kommer att ge stöd och behandling i öppenvård till deltagarna i mindre grupper.
– Vi är beredda nu. Så fort det finns nog med deltagare för en grupp så sätter vi igång, säger Margaretha Svensson Paras, direktor på Uppsala stadsmission.
Stöd och behandling kommer att pågå i 12 veckor med en träff i veckan. Sedan kommer uppföljningar att ske i ett antal månader. Även om det är oklart exakt hur stort behovet för behandlingen är i Uppsala, tror Margaretha Svensson Paras att problemet är angeläget.
– Det är en ny situation nu där det är fritt fram för spelbolag att annonsera. Min farhåga är att behoven kommer att öka på sikt.
Svensson Paras berättar att personer med spelberoende sökt sig till organisationen tidigare. Ofta har de då stora skulder hos Kronofogden. Hon säger att ett spelberoende snabbt kan eskalera, inte minst när missbrukaren tagit snabba lån med väldigt hög ränta.
– Precis som med annan beroendeproblematik är det ganska tyst kring det här. Men problemen finns i olika samhällsgrupper. Det spelar ingen roll om man är rik eller fattig, socialt utsatt eller kommer från en trygg familj.