Det finns fem andra väntetider som inte berörs av den nya vårdgarantin:
väntetiden till att få kontakt med husläkaren,
Garantier fungerar inte
Det finns redan lagstadgade väntetidsgarantier inom tre av dessa områden, men de efterlevs inte av landstinget i Uppsala län. Frågan är därför om den nya behandlingsgarantin kommer att få någon effekt.
- Vårdgarantin sägs garantera vård inom tre månader, men i verkligheten handlar det om betydligt längre tid som man kan tvingas vänta, säger landstingsrådet Arne Sandemo (m).
Han är kritisk till att garantin inte berör hela väntetiden utan bara en del av den.
— Jag är positiv till att man nu väljer att införa en garanti, men den borde ha utformats bättre. Man har fortfarande inte fått kontroll över väntetiderna inom primärvården, säger Arne Sandemo.
Att väntetidsgarantierna inte uppfylls är man väl medveten om på landstingets patientnämnd i Uppsala. Här får man ofta höra klagomål på och förfrågningar om just vårdkön. Mer än vart femte klagomål handlar om väntetider. Antalet ärenden hos patientnämnden har också ökat totalt sett de senaste två åren.
— Den nationella vårdgarantin uppfylls inte. Vi märker också att frågorna runt valfrihet att söka vård hos andra landsting har ökat, säger Eva Åkerlind, patientombud vid patientnämnden i Uppsala.
187 dagars väntan
Om alla vårdgarantierna efterlevs efter 1 november skulle det innebära att den maximala väntetiden från det att man söker kontakt med husläkare till dess att man får behandling skulle bli 187 dagar, plus väntetiden för eventuella provsvar.
I dag är den maximala väntetiden för en höftledsoperation 467 dagar, enligt uppgifter från ortopedin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Väntetiden på provsvar samt väntetid till röntgen, som kan vara upp till ett par månader, är då oräknade.
400 väntar på operation
De flesta får dock behandling betydligt snabbare än så — och uppgifterna är inte helt tillförlitliga eftersom många av dem som står i vårdkön egentligen inte ska vara där. På ortopeden står för närvarande 400 personer i kö för knä-, rygg- eller höftoperation. Men omkring 100 av dem behöver sannolikt inte någon operation.
- När man rensar i vårdköer brukar 25—30 procent av personerna falla bort. De behöver av olika skäl inte längre någon behandling. Därför är uppgifterna om väntetiderna inte riktiga. Vi håller på att ta fram korrekta siffror och då kommer väntetiderna att minska betydligt, säger Björn Svensson, koordinator på Akademiska sjukhuset.
Socialdemokraternas landstingsråd Mats O Karlsson tror att man kommer att klara av att få ner väntetiden från 467 till 187 dagar, men "inte för alla".
— Det kommer att fungera i de allra flesta fall. För en del patienter kan väntetiden bli längre än 187 dagar. Vi ska förändra beteendet inom vården. Läkarna ska ta större ansvar för att patienterna får en vårdplan tidigt, säger Mats O Karlsson.
Ingen större skillnad
Garantin innebär att om en klinik inte kan ge behandling inom tre månader kan patienten söka vård vid ett annat landsting medan behandlingskostnaden faller tillbaka på kliniken. Men det innebär ingen förbättring för upplänningarna. Redan i dag har Uppsala läns landsting valfrihetsavtal med grannlänen, vilket innebär att patienter kan välja att få vården någon annanstans redan på första ködagen. Vårdgarantins enda märkbara effekt skulle därför bli att vårdköerna i Uppsala län minskar. Men om det kommer att bli verklighet är i dagsläget osäkert.
Roger Molin på Landstingsförbundet som har varit med och utrett den nya vårdgarantin har dock stora förhoppningar. Han medger samtidigt att de tidigare garantierna inte hur fungerat tillfredsställande.
— Givetvis kommer det att finnas avdelningar som inte kommer att klara av förändringen. För närvarande är det bara 50—60 procent av avdelningarna och klinikerna som klarar av att uppfylla garantierna men målsättningen är att få upp den siffran till 90 procent. Om vi lyckas med det är det en stor framgång, säger Roger Molin, chef på avdelningen för vård och omsorg på Landstingsförbundet.