Ny utbildning inom kärnkraftteknik
Kärnkraftsindustrin behöver anställa tusentals personer inom de närmaste åren men det saknas folk med rätt kompetens. I höst startar en ny utbildning inom kärnkraftsteknik vid Uppsala universitet.
Jan Blomgren
Foto: Kattis Strömgren
- Det här är en unik utbildning i Sverige. Högskoleingenjörer är den största personalgruppen inom kärnkraftsindustrin och det är de som ofta jobbar i hjärtat av verksamheten, med själva reaktorn. Ändå har det saknats någon särskild utbildning för dem.
Det säger Jan Blomgren som ansvarig för kärnkraftsutbildning på Vattenfall och föreståndare för branschorganisationen Svenskt Kärntekniskt centrum (SKC) som bland annat finansierar forskning och utbildning inom kärnteknik. Han är även före detta professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet och initiativtagare till utbildningen.
Utbildningen sponsras av och ges i samarbete med kärnkraftsindustrin och tanken är att förse den med kunnig arbetskraft.
- Vi står inför en omfattande generationsväxling när många går i pension och man räknar med att behöva anställa 5 000 personer under de kommande tio åren, många av dem ingenjörer, säger Jan Blomgren och berättar att utbildningen riktar sig i första hand mot dem som ska jobba med själva driften av kärnkraftverket:
- I dag tar det lång tid att bli reaktoroperatör eftersom du stegvis utbildas till det, något som tar många år. Men med den här utbildningen i grunden kan den karriären gå snabbare och det behövs i dag när det är större omsättning på arbetskraft.
En annan anledning till att en sådan här utbildning behövs tycker han är att kompetensen behöver höjas på kärnkraftverken.
- Det pågår en modernisering och effektivisering av kärnkraftverken och det ställer högre krav på de som arbetar. En kompetenshöjning är en långsiktig överlevnadsfråga för industrin, säger Jan Blomgren.
Studenterna kommer att undervisas i exempelvis säkerhet på och drift av kärnkraftverk. Utbildningen startar nästa höst och inledningsvis blir det mellan 30 och 40 platser. Och Jan Blomberg tror att det kommer finnas intresse för den.
- För ett antal år sedan fanns inte så mycket intresse bland studenterna för det här men det har vänt de senaste åren. Kärnkraft är inte längre någon kontroversiell fråga, säger Jan Blomgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!