Ny utbildning för begravningsentreprenörer

En husdjurstekniker, en mäklarassistent och kyrkovaktmästare träffades i Uppsala på tisdagen kring ett gemensamt intresse: de vill alla jobba med begravningar. På tisdagen var det uttagningsdag till Sveriges första utbildning för blivande begravningsentreprenörer.

- Jag vill utveckla begravningen till att bli ett positivt minne, säger Marie Anne Svedbro.

- Jag vill utveckla begravningen till att bli ett positivt minne, säger Marie Anne Svedbro.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-05-06 19:01
Utbildningen anordnas av studieförbundet Sensus och har lockat 107 sökande. Av dessa är det 60 som gått vidare till arbetsdagar i Uppsala. Under dagarna testas lämpligheten hos de sökande. Bland annat genom det grupparbete som ägde rum på tisdagen och där deltagarna fick diskutera sig fram till planeringen av en minnesstund.
Och lösningarna kunde variera beroende på de förutsättningar som grupperna fick. I en av grupperna var utgångsläget att en 19-årig flicka hastigt gått bort. Deltagarna fick uppgiften att planera alla praktiska detaljer men också tänka igenom vad som är lämpligt och olämpligt i samband med minnesstunden.
27-åriga Karin Hjelte från Uppsala medgav att det var lite pirrigt med testen som övervakades av en handledare och som noterade hur varje deltagare resonerade.

De sökande konkurrerar om 25 platser till den ettåriga utbildningen som startar i augusti.
Åldern varierar rejält bland de sökande, från 19 år till 60. Karin Hjelte från Uppsala hör till de yngsta:
- Jag tycker att yrket verkar intressant på många sätt. Det är ett hjälpande och givande yrke.
För den som vill bli begravningsentreprenör brukar sjukvården betraktas som en lämplig yrkesbakgrund. Men Karin Hjelte har jobbat i djuraffär och bland övriga deltagare märks också de mest skilda erfarenheter. Marie Anne Svedbro från Gimo har jobbat som husdjurstekniker i 26 år.

- Jag vill utveckla begravningen till att bli ett positivt minne.
Sveriges begravningsbyråers förbund medverkar i utbildningen och tror att den kommer att höja statusen på begravningsyrket.
- Det har ju inte funnits någon utbildning. Får man gå en utbildning innan man börjar i yrket så känns det som att det ställs mera krav, säger förbundsdirektör Ulf Lernéus.
Susanne Berggren har ett förflutet som kyrkovakmästare men arbetar för närvarande med bokföring.
- Bokföring är jättekul, men att få hjälpa människor i det stora hela är det jag brinner för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!