Ny uppfinning hjälper vid fotledsbrott

Två ortopeder vid Akademiska sjukhuset har tillsammans med en ingenjör utvecklat en plastskena som ska användas vid fotledsbrott. Skenan är tänkt ska användas i stället för gips, i väntan på operation.

ortopederna Richard Marsell, Anders Westermark och ingenjören Andreas Lundin

ortopederna Richard Marsell, Anders Westermark och ingenjören Andreas Lundin

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-02-25 17:00

Ortopederna Anders Westermark och Richard Marsell hade tillsammans med Andreas Lundin, som är ingenjör, tagit fram åtskilliga prototyper av detta alternativ till gipset innan de blev nöjda.

Trion har provat ut benskenan på några av Akademiska sjukhusets patienter. Nu ligger deras uppfinning framför oss på bordet, en skapelse i vit plast av samma typ som petflaskor är gjorda av och skumplast. Den är fodrad med velour och har blåa kardborrband till fastspänning.
– Jag hade länge gått och funderat på om det inte fanns någon bättre och smidigare lösning än att gipsa en bruten fotled i väntan på operation. Det tar tid och personella resurser att lägga på gipset. Det är också opraktiskt med stelt gips om foten eller benet svullnar ytterligare. Dessutom är det knepigt att få bra röntgenbilder genom gips, säger Anders Westermark.

Men det går utmärkt att röntga genom den nya ledade manicken. Och den är betydligt lättare att sätta på, reglera och ta av än ett gipsbandage.
De tre har arbetat med projektet på sin fritid. Detta i samarbete med Innovation Akademiska, som ser till att innovativa idéer från personalen kan kommersialiseras och hjälper företag att utveckla ny medicinteknik. Uppsala Innovation Centre har också stöttat projektet.

Sedan några månader tillbaka är trions patentansökning inlämnad för benskenan. Och de berättar att de patienter som fått pröva den är nöjda med stödet som den ger till den smärtande brutna fotleden. Personalen på Akademiska sjukhuset har också fått lämna synpunkter, vilket har lett till att skenan förbättrats ytterligare.
– Patienterna tycker att det har varit skönt att få den på och den har inte gett några trycksår, berättar Richard Marsell.

Planen är nu att flera benskenor ska tillverkas och att den ska provas i lite större skala, på både Akademiska sjukhuset och ute i länet framåt mars. Material och tillverkning av skenan är aningen dyrare än gipsvarianten, men det kan vägas mot att det inte kräver lika mycket personal och arbetstid att sätta på skenan.
– Det är en engångsprodukt, men vi håller på att se över möjligheten att man åtminstone ska kunna återanvända den hårdare plasten flera gånger, säger Andreas Lundin.

Utvecklingen av skenan har finansierats av bland andra Innovationsbron, ett bolag som stöder projekt för att skapa tillväxt i svenskt näringsliv . Gruppen har även fått ett resestipendium från Nordea genom UIC som ska finansiera Andreas Lundins resa till Indien för att eventuellt inleda samarbete med tillverkare där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om