Landets högstadie- och gymnasieskolor erbjuder ofta bra lunch, men när det kommer till skolkafeterior är det främst sötsaker som godis, läsk och kakor som säljs. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket. I Uppsala kommun finns ingen policy för vad som ska säljas vid skolornas kafeterior utöver ett nötförbud som råder i skolornas lokaler.
– Det ser väldigt olika ut skulle jag säga. Det är klart att vi skulle vilja ha ett grepp om utbudet och att vi vill att det ska vara bra och näringsrikt, men vi i förvaltningen har ingen policy, säger Christina Stenhammar, avdelningschef för barn- och elevhälsa vid Uppsala kommun.
Högstadieskolan Palmbladsskolan har försäljning vid skolans reception. Där säljs saker som ostmackor, knäckemackor, mineralvatten och tuggummi.
– På fredagar kan de ibland köpa kexchoklad. Det är kanske inte det bästa men det var ett önskemål från elevrådet att få köpa något sött och då har vi gjort en sådan avvägning, säger Ulrika Mattsson, rektor vid Palmbladsskolan.
Att inte sälja sötsaker övriga dagar är ett medvetet beslut som hör ihop med skolans hälsofrämjande arbete. Målet med försäljningen är att elever som missar frukosten eller har en tidig lunch ska kunna fylla på med energi och hålla sig mätta.
– Då handlar det inte om godis utan om mellis.
På gymnasieskolan Fyrisskolan säljer man saker som mackor, frukt och knäckebröd men även läsk, chips och chokladbollar. Fyrisskolans tillförordnare rektor Annika Elenström berättar att eleverna handlade sötsaker på intilliggande affärer innan skolan valde att starta kafeterian.
– Nu ser vi att de inte går iväg lika mycket utan köper av utbudet vi har här. Vi har godsaker men också bättre alternativ, säger Elenström.
Att starta kafeterian handlade främst om att skapa en mötesplats där elever och personal kan samlas och fika. Det har kommit in önskemål från elever om att kafeterian ska börja sälja godis, men där här skolan sagt nej. I framtiden hoppas Elenström att de kan börja sälja mer nyttiga alternativ.
– Vi har ett avtal på gång som möjliggör att vi kan köpa in mindre mängder, då kan vi köpa in fler nyttiga alternativ.
Livsmedelsverket har startat en dialog med Skolverket och Skolinspektionen för att reda ut i vilken mån kraven på näringsrika skolmåltider även gäller den mat som erbjuds utöver skollunchen.