Ny tryffel skapar affärer i Uppland
Forskare vid Uppsala universitet ska syna den delikata stjärnhovstryffeln. Är den möjlig att odla? Om det lyckats är det i så fall första gången i världen. I framtiden ser forskarna stjärnhovstryffeln som en ny näringsgren på landsbygden.
Nosar efter tryffel. Christina Wedén har tränat upp sin hund Biscuit att spåra efter tryffel.
Foto: Patrik Lundin
- Det var några skumma knölar, något svampliknande som jag körde över med gräsklipparen, minns Gunnar Hultquist.
Han fick hjälp att identifiera den 750 gram stora "knölen". Det visade sig vara en stjärnhovstryffel, den första i Uppland.
Hur smakade den?
- Jag vet inte. Jag försökte torka och äta den, men det luktade så starkt i hela huset. Den har en väldigt aromatisk doft, berättar Gunnar Hultquist.
Sedan dess har han noterat tryffeln åtskilliga gånger på sin tomt, senast för några veckor sedan. Han kör fortfarande över den med sin gräsklippare.
Stjärnhovstryffeln anses som en delikatess. Det uppges smaka allt från ostbågar till mörk choklad. Restaurangerna kan betala en tusenlapp per kilo för prima exemplar.
Tryffeln används i matlagningen på en del krogar i bland annat Stockholm, på Öland och Gotland. I Tyskland och Ungern anses den gudomlig. I Frankrike som giftig.
Vid evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala pågår ett forskningsprojekt för att samla in mer kunskap om stjärnhovstryffeln. Bakgrunden är det lyckade forskningsprojektet om tryffel på Gotland. Där skapade man möjligheter för en ny marknad och utveckling av tryffelodling av den naturligt förekommande svarta bourgognetryffeln.
Christina Wedén är forskare vid evolutionsbiologiskt centrum. Hon doktorerade på den svarta tryffeln på Gotland. Om detta har UNT skrivit om tidigare.
Nu ska forskarna titta närmare på stjärnhovstryffeln. Anledningen är att det helt enkelt inte finns särskilt mycket dokumenterat om svampens biologi och ekologi.
Forskarna ska bland annat undersöka stjärnhovstryffelns artsystematik, om det finns en eller flera arter i Sverige. Och om det längre ner i Europa förekommer andra arter som skulle kunna förklara varför man i Frankrike anser att stjärnhovstryffeln är giftig.
- Genom kemiska analyser ska vi undersöka om stjärnhovstryffeln är giftig. Vi ska också genomföra DNA-analyser för att påvisa släktskap och för att åtskilja arter av olika typer, berättar Christina Wedén.
Forskarna ska ta tryffelhundar till hjälp för att försöka hitta ytterligare tryffel i länet. Dokumentation över vilka träd som tryffeln bildar rotsymbios med är ytterligare en uppgift.
Tryffelns näringsinnehåll ska undersökas liksom möjligheterna att odla den i större skala.
- Vi sätter ut mindre trädplantor och ympar med mycel. Det ska bli spännande att se hur det går. Om vi lyckas blir vi först i världen att odla stjärnhovstryffel, säger Christina Wedén.
Fakta
Stjärnhovstryffel är en art i gruppen sporsäckssvampar. Den växer under jord eller synligt i markytan där den utvecklar mer eller mindre klotrunda, 5-15 cm vida, släta, först vita sedan gulbruna fruktkroppar med marmorerat kött. Den har en stark aromatisk doft.
Stjärnhovstryffel förekommer sällsynt från sommaren till hösten och har i Sverige påträffats i Vänge utanför Uppsala, Blekinge, Östergötland och Södermanland (Stjärnhov). Svampen är ätlig och används främst som krydda.
Stjärnhovstryffel är en art i gruppen sporsäckssvampar. Den växer under jord eller synligt i markytan där den utvecklar mer eller mindre klotrunda, 5-15 cm vida, släta, först vita sedan gulbruna fruktkroppar med marmorerat kött. Den har en stark aromatisk doft.
Stjärnhovstryffel förekommer sällsynt från sommaren till hösten och har i Sverige påträffats i Vänge utanför Uppsala, Blekinge, Östergötland och Södermanland (Stjärnhov). Svampen är ätlig och används främst som krydda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!