Trenden: Högt UV-index lockar ut unga i solen

Att sola när UV-index är som högst har blivit en växande trend bland unga på sociala medier. Nu varnar Strålsäkerhetsmyndigheten för de hälsorisker som finns med beteendet.

19-åriga Clara von Below och 20-åriga William Englund håller med om att det finns en press kring att bli brun på sommaren. "Men jag ser till att alltid ha solskyddsfaktor, åtminstone i ansiktet", säger Clara.

19-åriga Clara von Below och 20-åriga William Englund håller med om att det finns en press kring att bli brun på sommaren. "Men jag ser till att alltid ha solskyddsfaktor, åtminstone i ansiktet", säger Clara.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-07-16 05:00

– Vi ser en ökad trend på sociala medier där unga använder UV-index på ett omvänt sätt. Tanken med UV-index är att informera om när man bör undvika solen i stället för att gå ut och sola, säger Carl Bladh, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Väderapparnas funktion med UV-index kommer dock inte att tas bort.

– Man måste kunna informera om vad som är skadligt, det handlar mer om hur informationen används och att man solar på ett säkert sätt.

21-åriga Sara Bastmark är en av dem som kollar UV-index innan hon solar. Balansgången mellan att bli brun och vara vaksam med hälsoriskerna är svår, berättar flera av de ungdomar som UNT pratar med.

– Man vet ju om riskerna. Men det känns bra i stunden, man vill ju bli brun, säger Sara Bastmark.

undefined
21-åriga kompisarna Sara Bastmark och Ruth Utterström berättar att de båda ser till att kolla UV-index innan de ska sola. "Är det lågt känns det ovärt", konstaterar Sara.

Konsekvenserna av för högt solintag märks inte på en gång. Malignt melanom, en hudcancertyp som kan utvecklas av solstrålning, kan debutera först 15–20 år senare. Det gör att många inte tar sina dåliga solvanor på allvar.

– Varje år dör 500 personer av malignt melanom. Det är mer dubbelt så många som omkom i trafikolyckor förra året, säger Carl Bladh.

undefined
Systrarna Fanny Pettersson, 16 år, och Amanda Pettersson, 19 år passar ofta på att sola under sommaren, trots de många riskerna. "Men du blir mycket brunare än mig, så det är ingen idé att tävla", säger storasyster Amanda.

Strålsäkerhetsmyndigheten riktar nu stor kritik till sociala mediebolagen och menar att de inte tar tillräckligt ansvar för vilket innehåll som premieras av plattformarnas algoritmer.

– De har makt över vad som syns och lyfts i flödet. Innehåll som uppmanar till farliga solvanor hör inte hemma på sociala medier, konstaterar Carl Bladh.

Hur ska man då tänka om man vill ut och sola en varm sommardag? Det finns fler sätt att njuta av solen utan att ta risker, menar Carl Bladh.

– Man bör vara försiktig mellan klockan 11 och 15 när solen står som högst. Om man nu vill sola och bada kan man åka till stranden senare på dagen när solen inte är lika stark, men när det fortfarande är varmt.

undefined
Carl Bladh, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, uppmanar till att inte utnyttja UV-index på ett omvänt sätt.

Myndigheten rekommenderar även att bära heltäckande kläder och ha solskydd där huden inte täcks.

– Men man avråder från att ligga och pressa.

Han understryker även föräldrars ansvar i barnens solintag, där det gäller att föregå med gott exempel.

– Prata med dina barn och introducera inga osunda solvanor själv. Ungdomar kanske inte alltid lyssnar på sina föräldrar, och det kan vara svårt att nå fram när det gäller attityder, beteenden och ideal. Det är en svår, men inte omöjlig uppgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!