Byggandet ska enligt planerna inledas på måndag 8 december. Transformatorstationen ska byggas ett 20-tal meter öster om förskoletomten som ligger vid kanten av Stadsskogen. Och under den ett år långa byggtiden måste Vattenfall ta en del av förskolans område i anspråk. Förra veckan hölls ett informationsmöte men föräldrarna lät sig inte övertygas av Vattenfalls representanter.
– Vi är väldigt bestörta över att ha fått det här beskedet och dessutom med så kort varsel. Vi är oroliga för strålningsriskerna och närheten till en stor byggarbetsplats, säger Sanna Kreuger, en av föräldrarna.
Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall Distribution, säger att han förstår föräldrarnas oro.
– Det är klart att de funderar över hur det kunde bli så här. Men förskolan byggdes på den tomt vi först blev anvisade sedan har Uppsala kommun gjort omdisponeringar som vi inte varit delaktiga i.
Frågorna kring magnetfält var heta under under föräldramötet men gränsvärdena kommer inte att överskridas, försäkrar Mikael Björnér.
– Kommunens riktvärde är 0,4 mikrotesla i årsmedelvärde. Det värdet uppnås på 12 meters avstånd från mitten av stationen. Vid 16 meter är det nere i 0,2 mikrotesla och vid förskolan som ligger 25–30 meter bort har den i stort sett försvunnit helt.
– Och vi kommer förstås att sätta upp byggstängsel och pålningsarbeten förläggs i möjligaste mån till kvällar och helger för att inte störa förskolan.
Men Sanna Kreuger är inte övertygad
– Det är ingen som vet om värdena stämmer på den här stationen och på sikt finns risk att elektromagnetisk strålning kan orsaka leukemi. Och på kort sikt oroar förstås alla risker och störningar från bygget med trafiken, bullret, luftföroreningar och pålningsarbeten som efter vad jag förstår ska börja kl 14 på eftermiddagarna. Förskolan har öppet till klockan 18.
Nu kan det ändå bli så att byggstarten skjuts upp.
– Vi ska ha ett möte med Vattenfall under veckan få klarhet i strålningsriskerna och vi ska göra allt för att minska störningarna. Föräldrar och barn ska inte behöva vara oroliga, säger Germund Landqvist, projektledare etablering vid kommunens kontor för samhällsutveckling.
Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer är att undvika att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära elanläggningar som ger förhöjda kraftfält.
UNT lyckades på tisdagen inte få en kommentar från kommunens bygglovsavdelning.