Ny terapi hjälper utagerande ungdomar
En ny slags familjeterapi kan i dag erbjudas i Uppsala kommun. Målgruppen är ungdomar med ett utagerande beteende. Syftet är att bryta negativt beteende och förbättra kommunikationen inom familjen.
António Malta-Vacas, Mats Larsson, Paul Johansson och Gunilla Anderson arbetar i det team inom Uppsala kommun som erbjuder familjeterapi.
Foto: Pelle Johansson
Flera utredningar har pekat på brister runt om i landet just vad gäller socialtjänstens och psykiatrins samverkan kring insatser för utsatta barn och ungdomar. Satsningen på funktionell familjeterapi (FFT) i Uppsala startade upp för cirka ett år sedan och syftar till att stödja ungdomar och deras familjer i öppenvård, samt effektivisera samarbetet mellan socialtjänsten och barn -och ungdomspsykiatrin. Teamet består av personal både från landstinget och kommunen. Fem personer delar på två och en halv heltidstjänster. Projektet har även stöd från Länsstyrelsen i Uppsala län.
— Vi arbetar delvis med samma barn inom socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin, men det blir lätt ett vakuum mellan insatserna. Fördelen med den här verksamheten är att vi får ett helhetsgrepp, säger António Malta-Vacas, som är psykiatrisjuksköterska.
Hittills har drygt 20 familjer i Uppsala genomgått funktionell familjeterapi. Satsningen är en öppenvårdsinsats som riktar sig till ungdomar som har en kontakt med socialtjänsten och/eller barn- och ungdomspsykiatrin. För att få kontakt med FFT-teamet behövs en remiss.
Ungdomarnas problematik kan se mycket olika ut. Det kan exempelvis handla om att personen befinner sig i riskmiljöer, mycket bråk i hemmet, missbruk, kriminalitet eller skolkning. Målet med familjeterapin är att bryta ungdomens beteende.
- Alternativet är många gånger en placering utanför hemmet. Erfarenheterna hittills av FFT visar att detta arbetsätt är ekonomiskt lönsamt i jämförelse med en placering, säger Antonio Malta Vacas.
Hela familjen involveras
Den funktionella familjeterapin, som ursprungligen kommer från USA, bygger på bland annat kommunikationsteori och beteendeterapi. Tanken är att hela familjen ska involveras i arbetet med att bryta de negativa mönstren och förbättra kommunikationen.
- Den här terapiformen visar på vikten av att alla i familjen blir berörda för att man ska kunna bryta gamla mönster, säger socionomen Mats Larsson.
Gräver inte i det förflutna
Men arbetet är inte okomplicerat. I de fall ungdomens beteende bottnar i missförhållanden i hemmet kan det exempelvis vara svårt att få till stånd en öppen kommunikation när samtliga familjemedlemmar närvarar.
- Vi förklarar alltid att vi har anmälningsplikt, men att vårt syfte inte är att komma åt någon, utan att hjälpa familjen att komma tillrätta med sina problem. Vi ägnar inte tid åt att gräva i det förflutna, utan ser framåt, säger han.
Själva terapin är indelad i olika faser. En stor del av arbetet handlar om att skapa ett förtroende och få familjen motiverad.
- Först när vi har skapat en god relation med familjen kan vi påbörja beteendeträning i form av samtal och hemövningar, säger Mats Larsson.
— Det är viktigt att förstå att ett problem som missbruk eller aggressivitet fyller en funktion i familjen. Ofta handlar det om att barnet vill dra uppmärksamhet till sig själva eller familjen, säger han.
Teamets arbete kan också handla om att stärka föräldrarna i föräldrarollen. Men de betonar att de inte ger några riktlinjer om vad som ska vara tillåtet och inte.
— Alla familjer har sina värderingar. Vi försöker hjälpa familjerna där de befinner sig, att använda sina egna resurser på ett konstruktiv sätt, säger Gunilla Anderson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!