Ny teknik testas på flera ställen

Uppsala kommun snabbsatsar på ny teknik inom äldrevården. Ett projekt med trygghetssensorer är redan i gång och fler projekt står på tur.

Gunda Wallin och Helena Olsson tror att sensorer kan ersätta de nattliga kontroller i rummet som görs i dag och som kan störa de äldre i sömnen.

Gunda Wallin och Helena Olsson tror att sensorer kan ersätta de nattliga kontroller i rummet som görs i dag och som kan störa de äldre i sömnen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-10-05 07:00

Sensorer ska i slutet av månaden börja testas hos Gunda Wallin som bor på äldreboendet Västergården i Svartbäcken. Hon kommer att ha en sensor vid nattduksbordet, en monterad på sängen och en vid dörren. På så sätt kommer personalen att få information om hon av någon anledning går upp mitt i natten.

– Bra, säger Gunda Wallin själv.

Det gör också undersköterskan Helena Olsson som tror att sensorerna kan öka tryggheten på boendet.

– Om Gunda går upp mitt i natten får vi ett larm och kan titta till henne. Sensorn som sitter vid sängen ser om hon sätter ned fötterna på golvet. Den tänder samtidigt en lampa i rummet så att hon ser. Sensorn i dörren larmar om hon går ut eller någon går in i fel rum. Det händer, säger hon.

Projektet är finansierat av Vinnova och kallas Tyst trygghet. Uppsala kommun driver det tillsammans med Kiruna och Skellefteå kommuner samt ett antal universitet och företag. Syftet är testa ny teknik för att ta reda på vad som fungerar bäst för brukare och personal inom äldreomsorgen. Det finns också en hel del regelverk och juridik som kommunen måste ta till sig för att kunna hantera ny teknik korrekt.

– Det är ett väldigt hårt tryck i de här frågorna just nu och vi försöker komma framåt så snabbt vi kan, säger Jonas Gumbel, som jobbar med innovation inom äldreförvaltningen.

Anledningen till brådskan är att de äldre ökar i snabb takt. Andelen som är över 80 år kommer att fördubblas om bara 11 till 12 år i Uppsala kommun. Totalt i landet kommer vård- och omsorgsverksamheterna att behöva rekrytera en halv miljon medarbetare.

– Risken är att det blir brist på personal så vi kommer att behöva använda ny teknik för att frigöra folk från vissa arbetsuppgifter för att kunna använda dem där de behövs bäst inom vården. Just nu är vi i ett skede där vi testar ny teknik. Man kan säga att vi har startat olika lärprojekt, säger Jonas Gumbel.

I dagarna har kommunen startat upp ett projekt som ska hjälpa trygghetsjouren i deras arbete. Där är tanken att bygga vidare på dagens larmfunktion med hjälp av kameror för tillsyn och trygghet för de äldre.

Kommer kommunen att kunna minska sin personalstyrka med den nya tekniken?

– Nej. Det handlar inte om att skära ner utan att förbättra kvalitén för brukare och personal, säger Jonas Gumbel.

Men om personalen inte behöver göra vissa uppgifter behövs väl inte lika mycket folk?

– Man kommer sannolikt att kunna frigöra personaltid. Men tanken är att använda den tiden på bättre sätt. Hur är frågor som projektet ska ge svar på, säger Jonas Gumbel.

Flera andra kommuner i länet testar redan övervakning i hemmet, bland annat Enköping, Tierps- och Östhammars kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!