Ny teknik ska lysa upp sporten

Uppsalaföretaget Ledpower har utvecklat en ny teknik för att lysa upp sportarenor med lysdioder, så kallade LED-lampor.

Fyrisfjädern är en anläggning som skulle må bra av bättre belysning.

Fyrisfjädern är en anläggning som skulle må bra av bättre belysning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-11-29 13:00

Produkten lanseras nästa år och företaget bedömer marknadspotentialen bara i Norden till 250–300 miljoner kronor.
Den nya armaturen för LED-lampor avsedda för inomhusarenor och eventanläggningar har utvecklats av Uppsalaföretaget Ledpower tillsammans med professor Lars Bylund på universitetet i Bergen och i samarbete med Sollentunaföretaget Deltalux.

Företaget räknar med att den nya tekniken radikalt kan minska elkostnaderna för arenabelysning, samtidigt som de nya EU-direktiv som börjar gälla för lampor de kommande åren uppfylls av den nya upplysningstekniken.
Enligt företaget kan arenorna spara stora pengar på att byta konventionella lysrör mot den nya LED-tekniken som ska finnas ute på marknaden 2011.
– En normalstor arena som byter ut alla lampor mot LED-lampor, som till exempel den nya innebandy- och friidrottsarenan i Uppsala, skulle spara mellan 600 000 och 800 000 kronor per år med vår armatur jämfört med lysrör, Ali Moulavi, marknadschef på Ledpower.
– Eftersom många arenor har ansträngd ekonomi tror vi att marknadspotentialen är stor. Vi är först ut på marknaden med en LED-teknik för arenor som samtidigt svarar mot kraven som ställs för bland annat tv-sändningar, säger Ali Moulavi.
Marknadspotentialen bara i Norden uppskattas till 250–300 miljoner kronor, men företaget räknar med att intresset kommer att vara stort över hela Europa.
– Investeringskostnaden är visserligen högre för denna armatur, men kostnaden tjänas in redan på första året.

Många sjukhus, kontor, hotell och fastighetsbolag använder sig redan av det lysdioder i stället för lysrör, bland annat av miljöskäl.
– I en sportarena med konventionella lysrör som är tända tio timmar per dag, har konventionella ljuskällor en livslängd på ett till två år. Den nyutvecklade arenabelysningen har en livslängd längre än tio år vilket minskar servicekostnaden markant, säger Ali Moulavi.

Ali Moulavi är också ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden i Uppsala kommun för Moderaterna. Han är med och fattar beslut i arenafrågor i kommunen.

Sitter du inte på dubbla stolar när du fattar beslut om arenor samtidigt som du är anställd i ett företag som tjänar pengar på arenor?
– Vårt företag deltar inte i kommunala upphandlingar, så det uppstår ingen jävsituation. Jag är förstås inte med och fattar några beslut om att Ledpower ska få några uppdrag. Jag blev engagerad i företaget i maj i år, säger Ali Moulavi.

Fakta

Ledpower Sverige AB i Uppsala är ett utvecklings- och distributionsföretag för LED-armatur för inomhus- och utomhusbruk. Företaget hette tidigare World Electronics. Operativ chef är Massoud Ahmadi. Företaget samarbetar med tillverkningsbolaget Deltalux AB i Stockholm för framtagandet av de nya armaturerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!