Ny teknik kan skapa helt nya proteiner

Det går att med hjälp av en slags kemisk utbytesoperation ersätta en naturlig aminosyra i ett protein med en syntetisk. Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Chemistry and Biology.

Uppsala2006-09-22 18:00
— Den här tekniken öppnar möjligheter att med enkel kemi skapa proteiner med nya egenskaper för en rad olika användningsområden, säger professor Bengt Mannervik vid Institutionen för biokemi och organisk kemi.
Den genetiska koden arbetar med ett 20-tal kemiska byggstenar, aminosyror, när den bygger upp alla de varianter av proteiner som normalt förekommer i naturen. Hur aminosyrorna är sammanfogade bestämmer proteinernas struktur och funktion.
Vad forskargruppen i Uppsala nu redovisar är en kemisk förändring i ett enzym, glutationtransferas, som deltar i kroppens avgiftning av cancerframkallande ämnen.
Enzymet är uppbyggt av två likadana proteinstrukturer. De förenas av aminosyran tyrosin som, likt en ledkula i en ledkapsel, passar in i den angränsande proteinstrukturen.
— Det är denna naturliga aminosyra i glutationtransferas som vi lyckats ersätta med en konstgjorda aminosyra, ungefär som när den naturliga ledkulan i en höftledsoperation byts ut mot en konstgjord mer robust del, säger Bengt Mannervik.

Läkemedelsproduktion
Flera konstgjorda proteinvarianter har prövats i denna molekylära "höftledsoperation". Vissa utbyten gav ett fullt aktivt enzym, som var mer stabilt än det naturliga.
- Med den här tekniken begränsas vi inte längre av den genetiska koden och ett 20-tal aminosyror, utan kan föra in 1000-tals nya konstgjorda aminosyror för att bygga proteiner med helt nya egenskaper, säger Bengt Mannervik.
Han tror att den nya tekniken kan få en rad användningsområden, till exempel inom läkemedelsområdet.
— Man kan tänka sig för att ta fram enzymer som kan användas för att styra viktiga processer i produktionen av läkemedel, men också för att ta fram proteiner som i sig kan användas som läkemedel med nya egenskaper, säger Bengt Mannervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!