Ny teknik kan skapa helt nya proteiner
Det går att med hjälp av en slags kemisk utbytesoperation ersätta en naturlig aminosyra i ett protein med en syntetisk. Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Chemistry and Biology.
Den genetiska koden arbetar med ett 20-tal kemiska byggstenar, aminosyror, när den bygger upp alla de varianter av proteiner som normalt förekommer i naturen. Hur aminosyrorna är sammanfogade bestämmer proteinernas struktur och funktion.
Vad forskargruppen i Uppsala nu redovisar är en kemisk förändring i ett enzym, glutationtransferas, som deltar i kroppens avgiftning av cancerframkallande ämnen.
Enzymet är uppbyggt av två likadana proteinstrukturer. De förenas av aminosyran tyrosin som, likt en ledkula i en ledkapsel, passar in i den angränsande proteinstrukturen.
— Det är denna naturliga aminosyra i glutationtransferas som vi lyckats ersätta med en konstgjorda aminosyra, ungefär som när den naturliga ledkulan i en höftledsoperation byts ut mot en konstgjord mer robust del, säger Bengt Mannervik.
Läkemedelsproduktion
Flera konstgjorda proteinvarianter har prövats i denna molekylära "höftledsoperation". Vissa utbyten gav ett fullt aktivt enzym, som var mer stabilt än det naturliga.
- Med den här tekniken begränsas vi inte längre av den genetiska koden och ett 20-tal aminosyror, utan kan föra in 1000-tals nya konstgjorda aminosyror för att bygga proteiner med helt nya egenskaper, säger Bengt Mannervik.
Han tror att den nya tekniken kan få en rad användningsområden, till exempel inom läkemedelsområdet.
— Man kan tänka sig för att ta fram enzymer som kan användas för att styra viktiga processer i produktionen av läkemedel, men också för att ta fram proteiner som i sig kan användas som läkemedel med nya egenskaper, säger Bengt Mannervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!