Ny teknik hittar hjärtfel hos hundar

En helt ny teknik att konstatera hjärtfel hos hundar har testats av SLU-forskaren Katja Höglund med lovande resultat. Med digital analys av blåsljud kan också lindriga hjärtfel upptäckas. Metoden borde kunna användas för tidig diagnos av hjärtfel hos små barn.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-07-02 00:00
Hundraser som boxer, new foundland, golden retriever och rottweiler drabbas ofta av sjukdomen aortastenos. En förträngning vid utflödet från vänster kammare gör att hjärtat måste jobba hårdare för att blodet ska passera ut i stora kroppspulsådern. Det leder till turbulens och blåsljud. I värsta fall kan hunden dö utan att tidigare ha visat några symptom.
Katja Höglund följde boxervalpar ur tio olika kullar från sju veckors till ett års ålder. Ur varje kull valdes två valpar ut, en med och en utan blåsljud.

Boxer är en livlig hundras som gärna vill vara med och busa. En del av studierna har därför gjorts när hundarna sprang eller utsattes för ljudstress.
- Vi mätte hjärtfrekvens, blåsljudsgrad och flödeshastighet när hunden vilade, sprang i koppel och utsattes för annan påverkan som skällande hund och pipande leksaker.
Svaga blåsljud från hjärtat finns hos hälften av alla boxervalpar. En mindre del av valparna föds med kraftiga blåsljud och för dem är läget allvarligare.
- Det är viktigt att kunna skilja på om blåsljudet orsakas av aortastenos eller inte, både för att ställa diagnos på den enskilda hunden och för att välja ut lämpliga djur för avel, säger Katja Höglund.

- Ett av målen med min forskning är att bedöma hur viktigt ett blåsljud är hos en 8-12 veckor gammal valp. Att avgöra om valpen kommer att utveckla hjärtfel eller om blåsljudet kommer att försvinna har stor betydelse för uppfödare och köpare.
Inom den veterinärmedicinska forskningen söker man gärna efter komparativa effekter, det vill säga att forskning på djur också ska komma till nytta för människor. Katja Höglund tror att den nya digitala tekniken kan bli användbar inom humanvården.
- En del barn föds med blåsljud på hjärtat. Hos de flesta växer blåsljudet bort efter några år, men vetskapen att det funnits där skapar en oro hos föräldrarna. Med den här tekniken skulle de kunna få ett mycket snabbare besked om blåsljudet är ofarligt eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om