Ny studie visar samband mellan alkohol och demens
Det finns kopplingar mellan alkoholkonsumtionen i medelåldern och minnesstörningar på äldre dar. Såväl absolutister som personer som ofta druckit alkohol har i 70-årsåldern betydligt oftare minnesstörningar än jämnåriga kvinnor och män som då och då druckit alkohol.
Forskarna påpekar dock att detta inte nödvändigtvis ska tolkas som orsakssamband och att måttliga mängder alkohol i sig skulle kunna rekommenderas för att på sikt hålla minnet i trim.
"Det behöver inte vara den direkta effekten av alkohol eller specifika ämnen i alkoholhaltiga drycker som ger skydd. Det kan också vara så att måttlig alkoholkonsumtion är en indikator på andra gynnsamma faktorer, både socialt och i livsstilen", skriver Miia Kivipelto vid Äldrecentrum, Karolinska Institutet, och hennes forskarkollegor vid Universitetet i Kuopio och den finska socialstyrelsen.
Dubbelt så ofta
Studien bygger på uppgifter om drygt 1 000 finska kvinnor och män, som vid en hälsokontroll under 1970-talet besvarat frågor om sina alkoholvanor.
Vid en förnyad hälsokontroll 23 år senare, när de var mellan 65 och 79 år gamla, upptäcktes att nära sex procent av dem hade minnesstörningar och att ytterligare nära fem procent hade någon demenssjukdom, i de flesta fallen Alzheimers sjukdom.
En närmare analys visade att minnesstörningar förekom dubbelt så ofta bland dem som 23 år tidigare uppgivit att de aldrig drack alkohol eller att de ofta drack alkohol som bland dem som uppgivit att de ibland drack alkohol.
Speciell gen
När det gällde förekomsten av demens och tidigare alkoholkonsumtion sågs ett tydligt samband "bara" för den tredjedel av personerna som ärvt en speciell variant av den så kallade ApoE-genen, ApoE4, som i flera tidigare studier förknippats med ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Ju oftare personer med E4-varianten av denna gen druckit alkohol i medelåldern, desto större var förekomsten av demens bland dem på äldre dar.
Tolka med försiktighet
Forskarna framhåller att resultaten av deras studie — liksom några tidigare studier som visat liknande resultat — måste tolkas försiktigt.
"Våra nuvarande data talar för att frekvent alkoholkonsumtion har skadliga effekter på hjärnan och att detta kan vara mer uttalat för dem som har en genetisk känslighet. Vi vill inte uppmana människor att dricka mer alkohol i tron att de skyddar sig själva mot demens", skriver de.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!