I slutet av 2022 publicerades en ny studie gällande barns lek med datorskärmar, med oväntat resultat: barns lek med skärmar var utforskande men inte lika kreativ och fantasifull som traditionell lek, med leksaker som exempelvis klossar och utklädningskläder.
Studien är framtagen genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Institute of Education vid University Collage London i England. Robin Samuelsson, språkforskare vid Uppsala universitet, är en av forskarna som står bakom undersökningen.
– Vi kan se att datorplattor omformar barns lek. Med studien vill vi uppmärksamma, bland annat föräldrar, om att skärmar inte är som vilken leksak som helst och vi vill utmana föreställningen att skärmar kan göra barn mer kreativa, säger Robin Samuelsson och fortsätter:
– Det är viktigt att vi som forskare undersöker vad skärmar har för inverkan på barn och vad det i förlängningen kan betyda. Det är tydligt att det här är ett område som väcker mycket debatt, det leder lätt till polarisering med tydliga förespråkare och kritiker.
Sedan 2018 ingår digitala läromedel i förskola och grundskola, vilket stundtals har väckt frågor kring eventuella risker med användningen av skärmar, både för barn och vuxna.
– Samtidigt finns möjliga lärandemekanismer för utforskande lek vilket också är fascinerande och viktigt att ta med sig som förälder. En Iad är nödvändigtvis inte dålig, säger Robin Samuelsson.
För föräldrar kan vardagen med mobiler, datorer och surfplattor ge upphov till flera frågor – hur mycket skärmtid ska barnet ha egentligen, i hemmet och i skolan?
– Vi har funderat länge kring skärmtid för vår dotter men landat i att ha det väldigt fritt gällande skärmar hemma. Vi tror inte på att ha det för strikt, säger Emma Schiölde, som bor med sin dotter Elsie, åtta år, och maken Johannes Schiölde i Sävja utanför Uppsala.
När de får ta del av den nya studien från Uppsala universitet väcks intresset och de drar paralleller till hur Elsie använder skärmar.
– Vi märker att Elsie blir mer stillasittande och mindre fysisk aktiv när hon använder en skärm, vare sig det är tv eller iPad, säger Johannes.
– Samtidigt är vår dotter väldigt musikalisk och kreativ, och skärmen är en stor del av det. Vi vill inte begränsa henne på det sättet heller. Det finns många fördelar med skärmar också, fyller Emma i.
Johannes och Emma ser positivt på de digitala läromedlen som tillhandahålls av skolan och tycker det har underlättat vardagen, bland annat med läxorna. Dottern Elsie får sin matteläxa skickad via ett program där barnen får stjärnor och belöningar när de klarat av uppgiften, vilket har ökat motivationen hos Elsie att faktiskt göra sina läxor efter skolan.
– Den digitala hemläxan har gjort henne ännu mer motiverad. Läxan är roligare nu jämfört med att sitta med ett skrynkligt papper, säger Johannes.
Robin Samuelsson menar att det finns fördelar med digital teknik för barn som är viktiga att belysa.
– Med digitala medier finns fler möjligheter för barn att kunna kommunicera, vilket föräldrar och pedagoger behöver bli bättre på att förstå. Barns agerande kan ta andra uttryck med digitala medier, vi måste bli bättre på att läsa av, förstå och bemöta det.