Ny studie: P-piller ökar risken för stroke

Hormonbehandling och p-piller ökar risken för att drabbas av en stroke. Detta visar en nyligen publicerad studie från Uppsala universitet.

Therese Johansson forskar även inom Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa, WoMHeR.

Therese Johansson forskar även inom Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa, WoMHeR.

Foto: Uppsala universitet, Staffan Löwstedt/SvD/TT

Uppsala2022-06-23 17:00

Therese Johansson är doktorand vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Hon är försteförfattare till studien som påvisat ett samband mellan användning av exogena hormoner och en ökad risk för stroke.

Enligt studiens resultat så löper kvinnor en fördubblad risk att drabbas av stroke vid användning av p-piller. Men bara under det första året som man använder det, därefter avtar risken. Under den ålder som kvinnor vanligtvis börjar använda p-piller är dock risken för att drabbas av stroke oerhört låg. Endast omkring 11 fall per 100 000 personår visar en annan studie.

– Den relativa risken är ju fördubblad, men den absoluta risken för stroke när du är så ung är väldigt låg, säger Therese Johansson.

Studien genomfördes med hjälp av data från en engelsk biobank. Biobanken hade samlat information från en kvarts miljon kvinnor mellan åren 2006 och 2010. Det bör tilläggas att den absoluta majoriteten av kvinnorna använde sig utav kombinerade preparat, alltså preventivmedel med både östrogen och progesteron (gulkroppshormon). Det är östrogenet som är huvudmisstänkt när det kommer till negativa sidoeffekter.

– Vi tittade framför allt på kombinationen av preparat, men det verkar vara östrogenet som är boven i dramat när det kommer till stroke.

Behöver man som användare av hormoner med östrogen vara orolig över resultaten?

– Nej, det tycker jag inte. Har man tagit p-piller under en lång tid så tycker jag inte att man ska sluta. Däremot så tycker jag att kvinnor som ska påbörja en preventivmedelsmetod ska rådgöra med sin läkare eller barnmorska om vilket preparat som passar en själv. 

Även kvinnor som genomgår hormonbehandling mot klimakteriebesvär innan de hamnat i klimakteriet löper en ökad risk för stroke under första året av behandlingen. Studien kunde också visa att de som hormonbehandlats inte löpte en högre risk för stroke när de kom in i klimakteriet, medan de som inte genomgått behandling hade högre risk. Detta för att klimakteriet i sig är en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom och stroke.

– Vi kunde inte klargöra tidigare påståenden om att hormonbehandling skulle vara skyddande för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det vi däremot såg var att kvinnor som började med hormonbehandling innan de kommit in i klimakteriet inte löpte någon ökad risk när de sedan kom in i klimakteriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!