Ny studie om medelhavskost och demens

Snart startar en ny studie i Uppsala som ska undersöka om rätt kost och motion kan dämpa demens hos äldre diabetiker.

Medelhavskost betyder mycket grönt, nötter och olivolja och inte så mycket rött kött.

Medelhavskost betyder mycket grönt, nötter och olivolja och inte så mycket rött kött.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Uppsala2020-02-26 17:00

Under våren inleds pilotstudien DEMAND i Uppsala om hur påverkbara faktorer - som kost och motion - kan förbättra minnet hos personer med typ 2 diabetes. Studien är uppdelad mellan Uppsala och Umeå.

– Vi hoppas kunna se om medelhavskost, individanpassad träning och optimal diabetesbehandling kan hjälpa minnet hos försökpersonerna, säger Olov Rolandsson, projektansvarig.

– Med medelhavskost menas ökat fiskintag, minskad konsumtion av rött kött och mer frukt och grönt. Även olivolja och nötter ingår som båda bidrar med antiinflammatoriska fetter, säger Olov Rolandsson.

Till en början kommer 80 personer att delta, men målet är att få en nationell studie med 1700 deltagande. Personerna ska delas upp i två grupper där den ena får anpassad kost och motion, medan den andra får sedvanlig diabetesbehandling. Innan dess vill dock forskarna se hur försökspersonerna reagerar på livsförändringarna. 

Studien är den första som hålls vid akademiska vårdcentraler. Det är en ny satsning där målet är att föra den akademiska forskningen närmare primärvården, och på så vis öka forskningens praktiska genomslag.

– Antioxidanter och fettsyresammansättningen i medelhavskost kan ha en positiv effekt på minnet och nu vill vi se hur det i kombination med träning kan motverka demens, säger Mats Martinell.

Livstidsstudien sponsras av vetenskapsrådet, diabetesförbundet, Region Uppsala och Region Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!