Trots att det inte finns några siffror på hur mycket grönt unga respektive äldre lägger på tallriken har Åsa Brugård Conde, nutrionist på Livsmedelsverket, en känsla av att unga är mer positivt inställda till att minska sitt köttätande.
– Det är en trend. Men om den håller i sig för alla är svårt att säga, säger Åsa Brugård Conde,
I höst ska Livsmedelsverket göra en undersökning. Elever i årskurs 5 och 8 samt årskurs 2 i gymnasiet kommer att få svara på frågor om sina matvanor.
– Då kommer vi att få veta mycket kött respektive grönt de unga äter och hur många som är vegetarianer.
Att äta mer vegetariskt kan vara ett sätt att nå personlig utveckling för en ung människa menar SLU-forskaren Elisabeth von Essen, som lagt fram en avhandling kring hur unga vuxna använder ekologisk mat som en självterapeutisk åtgärd.
När hon undersökte ungas förhållande till ekologisk mat fann hon att många också valt bort kött helt eller delvis.
Men i nästa studie tänker hon leta upp personer som inte är vegetarianer och fråga vad som hindrar dem från att äta mer växtbaserat.
– Det vi tror oss veta är att okunskapen kring hur man lagar vegetariskt är stor.
Elisabeth von Essens råd är att föräldrar och skolan låter unga testa och experimentera. Nyfikenheten är den bästa drivkraften. Hon tycker att unga kvinnor ofta visar ett större intresse för att gå över till växtbaserad mat. Generellt verkar unga vara mer nyfikna och gör om recept för att få in mer vegetariskt.
– I mitt arbete har jag också märkt att mannens åsikter styr väldigt mycket över vad som sätts på bordet. Och då blir det oftare kött. Hos män finns oftare en föreställning om att kött måste ingå i måltiden för att man ska bli mätt.
anna.hellberg@unt.se 018-478 12 46