Ny studie : Myt att mer kolhydrater driver upp kroppsvikten

Tvärtemot vad förespråkarna av diverse populära bantningskurer hävdar är det inte dagens rekommendationer om att dra ner på fettet och öka andelen kolhydrater i maten som ligger bakom den snabba ökningen av fetma i samhället.

Uppsala2006-01-04 00:00
Det visar resultaten av en stor amerikansk studie, som i dag onsdag publiceras i den medicinska tidskriften Journal of the American Medical Association, JAMA.
"Rekommendationer om att minska fettet i maten och ersätta det med grönsaker, frukt och fullkornsprodukter ökar inte kroppsvikten", skriver forskarna som gjort studien.
Studien omfattar nära 50 000 kvinnor i 50-årsåldern och uppåt, som med slumpens hjälp fördelades på en försöksgrupp och en jämförelsegrupp.
I försöksgruppen fick kvinnorna vid regelbundna gruppträffar råd för att minska fettet i maten och i stället äta mer av sammansatta kolhydrater från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Inga särskilda råd
Avsikten med kostomläggningen var inte i första hand att minska kroppsvikten. Därför fick kvinnorna inga särskilda råd om att också försöka begränsa det totala kaloriintaget
Men en viktnedgång blev ändå effekten av kostomläggningen, visar de upprepade kontroller under nära åtta år som kvinnorna i medeltal följts efter det att studien startade.
Under det första året sjönk vikten för kvinnorna i försöksgruppen med i medeltal drygt två kilo. Även därefter fortsatte de hela tiden att ligga lägre i vikt än kvinnorna i jämförelsegruppen, som fortsatt att äta en mer fettrik mat.
Att kvinnorna i försöksgruppen drog ner på andelen fett i maten var en viktigare förklaring till viktnedgången än att de ökade sin konsumtion av frukt och grönsaker.

Ifrågasatt
Dagens kostrekommendationer har ifrågasatts av förespråkarna för diverse populära bantningsdieter, till exempel Atkins- och Ornish-dieterna. Enligt dem är det varken proteiner eller fett utan kolhydraterna som är den stora "fetmaboven". Men den uppfattningen får alltså inget stöd alls i den nya studien.
Huvudsyftet med den amerikanska jättestudien är att undersöka hur mindre fett och mer av frukt och grönsaker i maten på sikt påverkar risken för tarmcancer och bröstcancer. De analyserna är ännu inte klara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!