Ny studie kartlägger om astma fortsätter att öka

Uppsala är en av de deltagande orterna i en nystartad europeisk jättestudie kring astma och allergier. Undersökningen ska bland annat ge svar på frågan om allergisjukdomarna fortsätter att öka och vilken betydelse bilavgaserna har för astma och andra luftrörsbesvär.

Uppsala2008-04-11 22:00
- De flesta verkar ta för givet att förekomsten av astma och allergier hela tiden ökar, men det finns faktiskt inga studier som säkert kan visa att så är fallet. Att få ett tillförlitligt svar är viktigt, inte minst för att kunna planera för framtida vårdbehov, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Han är nationellt ansvarig för studien som ska omfatta sammanlagt 155 000 europeiska kvinnor och män i åldrarna 15 till 75 år i 16 europeiska länder, varav 40 000 i Sverige och 10 000 i Uppsala.

I dagarna har en omfattande enkät med frågor om bland annat en rad allergi- och luftvägssymptom skickats ut till dem.
Christer Janson betonar att det inte råder någon tvivel om att astma och allergisjukdomar är mycket vanligare i dag än kring mitten av 1900-talet.
Men om ökningen fortsätter, stannat av eller rentav följts av en minskning under senare år är oklart. Olika studier, gjorda med litet olika metoder, har visat olika resultat.
- En stor fördel med den nya undersökningen är att den använder precis samma frågor för att kartlägga astma och allergier som vi använde i en liknande studie bland unga vuxna 1990. Genom att jämföra svaren vi får nu med dem vid fick då kan vi få en god bild av om förekomsten av astma och allergier förändrats sedan dess, i vart fall bland unga vuxna, säger Christer Janson.

Frågeformuläret som används i den nya studien omfattar sammanlagt 39 frågor. Av dem är 10 specifika för den svenska delen av undersökningen. Några av dessa gäller besvär av dålig luft, i synnerhet trafikavgaser.
- Genom att koppla ihop svaren med befintliga data över uppmätta luftföroreningar i närheten av deltagarnas bostadsadresser bör vi kunna få viktiga nya kunskaper om trafikavgasernas betydelse för astma, kol och allergier, säger Christer Janson.
En del av deltagarna i undersökningen kommer förmodligen att senare kallas till en läkarundersökning för att närmare utreda vilken typ av och hur svåra luftvägsbesvär de har och i vilken mån de är en följd av allergi.
- Sådan mer detaljerad kunskap är viktig för att i framtiden kunna göra riktade insatser både för att förebygga och behandla luftvägssjukdomar och allergier, säger Christer Janson.

Utöver Uppsala deltar Stockholm, Göteborg och Umeå i den svenska delen av undersökningen.
Christer Janson hoppas alla data kommer att vara insamlade till sommaren och klara att börja bearbetas tidigt i höst.
- Vi räknar med att de första resultaten kan vara klara att presentera i början av nästa år. Men studien är så omfattande att den säkert kommer att ge underlag för ett stort antal rapporter under flera år framåt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om