Ny språkstrategi efter kritik
Ett antal språkämnen på Uppsala universitet har fått kritik av Högskoleverket, som även hotat dra in examensrätter. Med anledning av kritiken har en ny språkstrategi tagits fram.
För att få ekonomin i balans genomförde fakulteten ett besparingsprogram med anställningsstopp, avtalspensioner, årliga bemanningsplaner, lokalbantning och en ny organisation där nio institutioner blev fyra. Det gav resultat. I dag går verksamheten med vinst. Högskoleverkets kritik har åtgärdats på nästan alla punkter.
Framtiden då? Språkvetenskapliga fakultetens egen analys visar att utbudet måste begränsas om det ska rymmas inom de ekonomiska ramarna och kvalitén ska bibehållas.
Enligt studentkåren ligger genomsnittet på cirka 6 timmars lärarledd undervisning i veckan. Fakultetens mål är 8 timmar medan kåren skulle vilja ha 10 lärarledda timmar i veckan.
Om varje språkämne skulle vara ekonomiskt självbärande skulle bara ett fåtal språk bli kvar - just de som finns på vilken högskola som helst. Enligt fakulteten är det livsviktigt att bredden och kvalitén i språkutbildningen och språkforskningen bibehålls på Uppsala universitet.
Lösningen på denna omöjliga ekvation är att några examensämnen flyttas ned till från huvud- till biämnen med lägre krav på antal disputerade lärare. Det gäller bland annat keltiska språk, swahili, ungerska och polska. Arabiska, hebreiska, assyriologi, arameiska/syriska och etiopiska förs samman till semitiska språk. Bred kompetens ska eftersträvas när nya tjänster besätts. Forskarutbildningen i keltiska upphör när nuvarande doktorander har disputerat.
Men allt hänger på studenterna. Om tillströmningen skulle minska blir det omöjligt att genomföra den här strategin.
soren.winge@unt.se 018-478 13 22
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!