Ny simhall kan byggas i Uppsala

En mer jämställd i idrott i Uppsala ska skapas med hjälp av satsningar på en ny simhall och dyrare hyra för idrottshallar.

Uppsala2016-11-10 14:24

En ny simhall, flera fullstora idrottshallar, bättre allaktivitetsplatser och en gymnastik- och motorikhall. Det är något som Uppsala kommun skulle behöva för att skapa en mer jämställd idrott inom kommunen, menar Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden som tillsammans med Mikael Franzén har presenterat ett förslag till lokalförsörjning och förändrade principer för subvention för idrott och fritid. Förslaget har arbetats fram av stadsbyggnadsförvaltningen, bland annat genom dialog med föreningar och invånare i Uppsala.

– Det är jätteviktigt att vi har en planering som utgår från de behov som vi ser finns här och att det samordnas mellan kultur, idrott och skola. Vi måste göra rätt prioriteringar och inte bara sätta upp fingret i luften och känna vart åt det blåser just nu. Vi måste ha på fötterna när vi fattar beslut, säger Rickard Malmström.

Att just en simhall, allaktivitetsplatser, stora hallar och en motorikhall ses som prioriterade områden inom kommunen handlar om att de, enligt Rickard Malmström och Mikael Franzén, kan bidra till en ökad social samvaro och att de skulle kunna utnyttjas till både skolidrott och träning inom olika sporter. Men när och var en ny simhall skulle kunna byggas återstår fortfarande att ta ställning till.

– En simhall är ett kartlagt och identifierat behov så det vill vi föra in i mål- och budgetprocessen. Men när det skulle kunna bli aktuellt kan jag inte svara på i nuläget, säger Mikael Franzén.

Att ändra principerna för subvention inom idrott och fritid är också en del som skulle kunna bidra till en mer jämställd och jämlik idrott i kommunen, menar Rickard Malmström. I dag får männen 60 procent av idrotts- och fritidsnämndens subventioner och det är något man vill ändra på. De nya riktlinjerna kommer innebära att subventionerna för de bokningsbara lokalerna i Uppsala minskas om hyran för lokalerna höjs från 80 kronor i timmen till 150 kronor. Samtidigt ökar kommunen stödet till föreningar med egna anläggningar. Man tar även bort förturen för tävlingar i de flesta av kommunens anläggningar för att öka tillgången på tider.

– Genom att höja föreningsbidraget och finansiera det genom att sänka subventioner på lokaler kan vi omfördela resurserna så att vi värnar om barn och unga. Dessutom skapas utrymme för att göra mer jämlik subvention av alla anläggningar, även de som driftas av klubbar och föreningar själva.

Hur tror du att medborgare kommer reagera på att lokalhyran höjs med nästan det dubbla?

– Ja, det är klart att de vuxna till exempel som inte får tillbaka några pengar kan tycka att det här är negativt. Sedan om de tycker att det är så orättvist att de tycker att det är fel är väl en samvetsfråga. Jag tycker att det känns ganska okej att vuxna betalar mer än 80 kronor i timmen för en stor idrottshall.

Beslut om satsningarna kommer att fattas den 16 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om