Under sommaren har Uppsala ungdomsjour, som är en del av socialtjänsten, bidragit till att det för första gången funnits en extra kuratorresurs på ungdomsmottagningen i city.
– Det har varit lyckat. Vi har haft ett inflöde där hela sommaren med 5-6 nya ungdomar varje vecka som sökt hjälp. Behovet har gjort att vi nu kommer ha kvar den här extra resursen till hösten, det är viktigt att unga vet hur de ska kunna söka stöd, säger Hilde Wiberg, enhetschef på Uppsala ungdomsjour.
Uppsala ungdomsjour arbetar mycket med att förebygga brott. När skolan inte är öppen får de samarbeta med andra ungdomsmiljöer.
– Vi pratar med bland annat idrottsföreningar, fastighetsägare och allmänheten för att få in information om var det finns en oro. Det är också viktigt att vara i miljöer där det inte finns så många vuxna, till exempel badstränder på kvällen eller skolgårdar, säger Hilde Wiberg.
I arbetet med att förebygga brott är det inte alltid lätt att få ungdomar att söka hjälp, enligt Hilde Wiberg.
– Det kan ta emot för många att söka hjälp för att de är rädda att berätta hemma. Att berätta för vuxna kan vara förenat med skuld och skam så därför är det viktigt att hitta vägar för unga att söka hjälp, säger hon.
Statistik från polisen visar att antalet anmälningar i Uppsala kommun där misstänkt är 13-17 år går ned under sommaren. I år minskade anmälningarna med 50 procent från maj till juni vilket enligt polisen förklaras med att skolorna som normalt rapporterar till polisen har stängt. För polisen innebär det att de får tänka om i sitt arbete.
– Vi får jobba mer med den yttre verksamheten, vi försöker vara nära ungdomarna och träffa dem ute. Bara för att vi inte får in anmälningar betyder det inte att brotten försvinner, säger Cecilia Lindén, ungdomsgruppen på lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.
I år började antalet anmälningar om ungdomsbrott gå ner redan innan sommaren. Under årets andra kvartal kom det in 237 anmälningar till polisen, det är nästan hälften mot andra kvartalet 2019.
– Jag tror det beror på distansundervisningen, ungdomarna har inte träffats lika ofta och för att begå våldsbrott behöver man träffas. Vi får se under hösten hur allt utvecklar sig, men jag tror inte att man möter bråkstakar på samma sätt som ung när man inte är i skolan, säger Cecilia Lindén.