Ny roll för nationalstaten
Globalisering och europeisering innebär nya utmaningar och kommer att förändra den nationella politiken, hävdar SNS:s demokratiråd. I årets rapport, Demokrati utan utland, diskuteras hur den gamla gränsen mellan inrikespolitik och utrikespolitik blir alltmer förlegad.
De konstaterar att den ekonomiska globaliseringen både har underlättats av och drivit fram en ökande politisk globalisering.
I globaliseringsprocessen är Europeiska Unionen det mest långtgående experimentet, sa Olof Petersson, ordförande i demokratirådet, när han i går presenterade rapporten på Ekonomikum i Uppsala.
— Om man inte kan få EU att fungera så har vi stora problem att få andra internationella samarbeten att fungera.
Ökande klyfta
Det största problemet som EU har att brottas med just nu är enligt demokratirådet den ökande klyftan mellan statsapparaten och folket. Hur kan EU legitimera sina beslut när så många är kritiska till unionen, eller helt enkelt inte bryr sig?
Den lösning demokratirådet levererar handlar om delaktighet, tydlig ansvarsfördelning, kontroll av de styrande organen, effektivitet och enhetlighet. Människor måste få tillgång till information och ha möjlighet att föra samtal över nationsgränserna. Politiken måste vara konsekvent och ansvarsfördelningen tydlig, menar man.
I Europa växer just nu nya politiska mönster fram. Nätverk och indirekta styrformer får ökad makt. En allt viktigare spelare på den internationella politiska arenan är frivilligorganisationerna (Non Governmental Organizations). 1909 fanns ett hundratal. År 2000 fanns 52 230. Deras opinionsspridning har stor påverkan på beslutsprocesserna. Ett exempel på deras makt, som Olof Petersson nämnde, är hur företag tvingas rätta sig efter etiska krav framdrivna av frivilligorganisationer.
Demokratin inte överstatlig
En annan fråga som demokratirådet tittat på är om globaliseringen innebär att demokratin kan överföras på överstatlig nivå. Men demokratin kan egentligen aldrig bli överstatlig, den kan bara förverkligas inom stater, anser man. Det som sker mellan stater kallar man istället för diplomati — att förhandla och skapa överenskommelser.
— Demokrati och diplomati är två olika mekanismer, sa Olof Petersson.
Demokratirådet hävdar bestämt att nationalstaterna inte kommer att försvinna i globaliseringsprocessen, men att de kommer att få en annan roll framöver. Staten kommer att finnas kvar som en förhandlingsarena, som en del i ett nätverk, som förmedlande länk och informationsutbytessystem. Den kommer att ha vissa övervakande funktioner, rapportera och samordna.
Inom vissa områden kan man dock se att nationsgränsernas betydelse är på väg att upphöra, exempelvis inom ekonomi och populärkultur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!