Ny rapport: Uppsala värsta problemorten för studenter

Långa köer till studentbostäder, få nybyggen i sikte och en ökande kötid pekar ut studentstaden Uppsala som problemorten nummer ett i en ny rapport från Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.- Riktigt så uselt är det inte, men tendensen ska tas på allvar, säger Sofia Larsson, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Uppsala2003-10-09 13:34
Uppsala har längsta bostadskön för studenter i hela landet. Hela 28 746 personer uppges köa för studentlägenhet.
Dessutom utmärker sig Uppsala som en av de universitetsorter där det byggs minst nya bostäder för studenterna.
Allt enligt den senaste bostadsrapporten från SFS.
Men rapporten ljuger lite. Uppsalas långa kö är inte aktiv, som det heter på bostadsförmedlingsspråk. Det betyder att många som står i kön inte söker bostad akut. De kanske redan har hittat husrum på annat håll eller inte längre är berättigade till studentboende. Dessutom ställer sig samma student ofta i flera köer för att vara på den säkra sidan.

Slutat plugga
— Vi vet till exempel att många som står i vår kö för länge sedan slutat plugga, säger Eva-Maria Erngren, uthyrare på Stiftelsen Studentstaden med 12 300 köande.
Men hur många som inte hör hemma i kön vet man inte. Stiftelsen Studentstaden hoppas kunna göra en genomlysning av den för att få en bättre bild av läget.
På SFS erkänner man problemet och för att vara på säkra sidan har man frågat bostadsföretagen om hur stort de tror att behovet är.
- De trodde på två tredjedelar, vi är ännu försiktigare och halverar kösiffran. Vi uppskattar alltså behovet till 14 373 bostäder, säger SFS ordförande Ignacio Vita.
En högst osäker siffra, men om den är sann hamnar Uppsala i topp på listan över studentstäder med bostadsbrist.

"Måste byggas mer"
För Sofia Larsson, vice ordförande på Uppsala studentkår och ansvarig för studiesociala frågor är bostadssituationen i Uppsala högst central.
— Det intressanta i SFS rapport är inte längden på kön utan relationen mellan antalet lägenheter och mängden studenter,
40 000 studenter ställt mot drygt 9 800 lägenheter.
- De stora aktörerna på marknaden, kommunen, byggföretagen och staten måste ta ett samlat ansvar och erkänna att problemet är akut. Det måste byggas mer, säger hon.
Man kan inte skylla på för lite mark och för höga byggkostnader hur länge som helst. Varför inte ta itu med problemet tillsammans istället, är hennes tes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om