I ritningarna från den danska arkitektbyrån Henning Larsen som 2002 vann tävlingen om Uppsala konserthus var glasräckena i foajén utanför stora salen lägre än idag. Det ledde till en intensiv diskussion mellan arkitekterna och konstruktörerna, som såg en risk för framtida olyckor eller självmordsförsök. Resultatet blev att glasskivorna byggdes högre än i ursprungsritningarna:
– Arkitektbyrån ville inte att räckena skulle höjas men de fick ge med sig, säger Gabriel Vikholm som var byggprojektledare under hela konserthusbygget.
Risken för olyckor eller självmordsförsök var en aktuell fråga under hela byggprocessen, med särskilt fokus på räckena, konstaterar Gabriel Vikholm. Bland annat gjordes en utredning av riskerna för självmordsförsök som resulterade i önskemål om att få installera kameror:
– Det fanns kameror med programvara och intelligenta system för att snabbt upptäcka och slå larm om personer med riskbeteenden och avvikande mönster. Det gjordes ett antal ansökningar om att få använda sådana kameror, men länsstyrelsen sade nej.
Ytterligare en ändring av räckena gjordes senare för att minska olycksriskerna. Det visade sig att besökare ställde kaffekoppar och glas på den överliggare som fanns upptill på räckena. Vid ett tillfälle trillade ett föremål också ned från räcket och föll till nedre plan, men som tur var träffades ingen person. Konstruktionen ändrades så att det inte länge blev möjligt att använda räcket som avställningsyta.
Ytterligare en säkerhetsfråga som diskuterades från början gällde räckenas hållfasthet mot tryck, exempelvis om många personer skulle pressas mot dem vid en trängd situation eller om panik skulle utbryta. Enligt Gabriel Vikholm konstruerades de för att med råge uppfylla alla regler angående hållfasthet och tryck.
– En annan viktig diskussion gällde att möbler inte fick ställas så att det var lätt att klättra på dem för att ta sig över räcket. De måste stå en bra bit ifrån så att det blir ett fördröjningsmoment och människor hinner reagera om någon börjar flytta omkring möblerna, säger Gabriel Vikholm.
Han kommer under onsdagen att lämna en rapport till konserthusbolaget och fastighetsägaren om den diskussion som fanns kring säkerheten och de åtgärder som vidtogs. Eftersom frågan varit aktuell ända sedan huset planerades reagerade han starkt på beskedet om tisdagskvällens händelse:
– Jag blev ohyggligt illa berörd av det som hänt.
Gabriel Vikholm tror att händelsen kommer att få konsekvenser i huset och anser att frågan om övervakningskameror nu bör aktualiseras på nytt:
– Vi vill ha ett hus som är öppet för medborgarna, det finns lösningar och då måste man få vidta de åtgärder som krävs för säkerheten.
Alternativet till kameror kan enligt Gabriel Vikholm vara en påbyggnad av glasräckena med omkring 30-40 centimeter.