Ny postterminal på Arlanda

Posten får en ny terminal på Arlanda. Men det blir en mind­re variant än man tänkt från början. Med start i maj börjar också flera andra stora terminaler byggas på flygfraktområdet.

Uppsala2005-04-20 00:00
Posten har länge haft behov en ny terminal på Arlanda. Den nuvarande ska rivas för att ge plats åt annat. Men senast för ett år sedan såg planerna ut att skrotas: Posten ansåg att Luftfartsverket ville ha alldeles för höga hyror och Posten funderade på att lämna Arlanda helt.
Nu är man överens, men den nya terminalen blir bantad. Från början ville Posten flytta delar av brevsorteringen både på Tomteboda och i Uppsala till Arlanda. Så blir det inte.

Mindre lösning
—Vi har istället valt en mindre lösning, säger Ingmarie Carlsson, terminalchef för Posten på Arlanda.
Förra året flyttades mycket av brevsorteringen till andra enheter, som den i Uppsala. Det mesta av posten som ska flygas utrikes är också i stort sorterad och klar när den kommer till Arlanda.
­-Nu har vi bara kvar det vi behöver ha på Arlanda av transportskäl och tullskäl.
Den nya terminalen blir mellan 4 000 och 5 000 kvadratmeter stor. Flytten för de 200 anställda kan ske nästa sommar.
Byggandet börjar i maj. Samtidigt sätts grävskopan i marken för en lika stor terminal åt transportföretaget Fedex. Kostnad för båda terminalerna blir 100 miljoner kronor.

Fortsatt utbyggnad
Sedan ska utbyggnaden av flygfraktområdet på Arlanda fortsätta. Inom fem tio år räknar man med att ha fått nya lokaler på 100 000 kvadratmeter i området.
—Nästa på tur är antagligen SAS nya fraktterminal, säger Roland Olsson, vd för NAP.
NAP, Nordic Airport Properties, bildades 2001 av Luftfartsverket och det amerikanska Airis Holding. Bolaget har köpt byggnader som tidigare till exempel SAS Cargo, DHL och Schenker ägde på flygfraktområdet och ska också stå för all nybyggnation.
—Därmed belastas inte Luftfartsverkets investeringsbudget. Det skulle ta mycket lång tid att invänta det investeringsutrymme som krävs för en sådan här utbyggnad, säger Karsten Bjärbo, operativt ansvarig för flygfraktfrågor på Arlanda.
UNT: Men om trenden vänder står man där med många stora och tomma lokaler.
—Det är alltid en risk. Men vi kan inte heller låta bli att bygga. Då är vi inte med i matchen. Det är många som vill vara med i uppgången för flygfrakten, som Örebro och Skavsta.
Flygfrakten är i stark utveckling. Förra året växte flygfrakten på Arlanda med 19 procent jämfört med året innan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!