De första studierna via den nya portalen gäller stöd till tonåringar och vuxna med cancer.
– Portalen är ett utmärkt sätt att vetenskapligt testa olika behandlingsprogram. De program som visar sig fungera bra ska sedan på ett enkelt sätt kunna implementeras i rutinsjukvården, säger Louise von Essen, professor i vårdvetenskap och ledare för Uppsala universitets forskningsprogram U-CARE.
Programmen som testas pågår under två till tre månader och innefatta information kring sjukdomen och hur den behandlas, vilka psykosociala följder sjukdomen kan få och råd om hur de ska kunna tacklas, och diskussions- och chattforum för deltagarna.
– De som efter avslutat program tycker att de behöver mer hjälp kommer sedan att erbjudas kognitiv beteendeterapi, som också den ges interaktivt över nätet, säger Louise von Essen.
Alla som vill delta i något av programmen som testas på U-CARE-portalen får inte delta direkt. Med slumpens hjälp fördelas deltagarna till en försöksgrupp som får behandling direkt och en kontrollgrupp, som får vänta på behandling.
– På så sätt kommer vi att veta om programmen verkligen fungerat, genom att jämföra patienterna i testgruppen efter avslutad behandling med patienterna som ännu inte fått ta del av programmen, säger Louise von Essen.
Först ut att prova portalen är tonåringar och vuxna med cancer. Andra planerade studier via portalen gäller psykosocialt stöd för patienter med hjärtinfarkt och kvinnor med förlossningsrädsla eller posttraumatisk stress efter förlossningen.