Ny myggplåga upptäckt i Sverige

En människobitande variant av en stickmyggart som hittills bara sugit blod från fåglar har för första gången påträffats i Sverige.

Ny för Sverige. Till de  43 kända stickmyggarter som biter människor i Sverige kan nu läggas ytterligare en, Culex pipiens molestus. I bästa fall är molestus bara väldigt irriterande, i värsta fall också en sjukdomsspridare.

Ny för Sverige. Till de 43 kända stickmyggarter som biter människor i Sverige kan nu läggas ytterligare en, Culex pipiens molestus. I bästa fall är molestus bara väldigt irriterande, i värsta fall också en sjukdomsspridare.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2016-12-18 13:00

Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i facktidskriften Parasites & Vectors.

– Upptäckten bör tas som en varningssignal om att risken förmodligen har ökat för att så kallad West Nile-feber och andra virusinfektioner kan komma att spridas även hit till Norden, säger myggexperten Jan Lundström, associerad forskare vid Centrum för zoonosforskning, Uppsala universitet.

För några år sedan visade en rikstäckande inventering att det finns 43 arter av stickmyggor i Sverige som suger blod från människor, åtminstone ibland. Till dessa kan nu läggas ytterligare en, Culex pipiens molestus.

– Det är litet oklart om molestus är en särskild myggart eller bara en så kallad biotyp av den klassiska stickmyggan Culex pipiens. Oavsett hur man väljer att definiera molestus finns skäl att diskutera om denna stickmygga bör betraktas som en invasiv art, som man bör sätta in kraftåtgärder för att få bort från Sverige, säger Jan Lundström.

Till skillnad från molestus har Culex-myggor i Sverige hittills inte bitit människor, bara fåglar. Längre söderut i Europa finns dock även den människobitande varianten av Culex-mygg.

Det var under 2015 som en bostadsrättsförening i Göteborg först kontaktade forskarna och berättade om stora och tilltagande stickmyggproblem inomhus i stadsmiljö. Närmare 100 hushåll rapporterade att de blivit bitna inomhus av stickmyggen, framför allt under kvällar och nätter. Till och med under vintern hade en del besvärats av de aggressiva stickmyggen.

Vid en inventering i augusti samlade Jan Lundströms forskarkollega Jenny Hesson på plats in culex-larver från en dagvattenbrunn utomhus, men hon kunde inte hitta några larver inomhus i det det drabbade bostadskomplexet.

Undersökningar med molekylärgenetiska metoder i forskarnas laboratorium i Uppsala visar att alla stickmygghonor som fångats inomhus var molestus-mygg, medan larverna däremot var den vanliga sortens Culex pipiens-larver.

– Vi vet nu alltså säkert att det finns molestus-mygg i en svensk stad, men för att fastställa den verkiga utbredningen av denna stickmygga krävs mer inventering. Eftersom den är så nära associerad med människor och förekommer även inne i städer finns risk att den kan bli ett rätt stort problem, säger Jan Lundström.

Det är känt att Culex-myggor förekommer nära människor och kan bära på flera virus som kan orsaka besvärliga infektioner hos människor.

– Men eftersom de bara bitit fåglar behövdes ytterligare en stickmyggart som spred smittan från fågel till människa. Denna art finns bara i skogsmiljö, och därför bedömdes människor i stadsmiljöer vara förskonade från dessa infektioner, säger Jan Lundström.

Detta kan dock komma att ändras nu när vi fått molestus-mygg till Sverige.

– Det finns misstankar om att molestus-mygg är boven bakom utbrott av West Nile-feber i städer i Rumänien. Det är dock viktigt påpeka att vi än så länge vet ganska litet om molestus roll som smittspridare, säger Jan Lundström.

Men oavsett om molestus skulle visa sig vara någon smittspridare av betydelse eller inte tycker han det finns skäl att undersöka spridningen av denna människobitande variant av Culex-myggor i Sverige. Molestus är latin för irriterande.

– Ett passande namn eftersom molestus är så aggressiv, gillar att vistas inne i bostäderna och företrädesvis attackerar och suger blod när vi sover. Oavsett smittrisk är molestus en plåga, som man vill slippa, säger Jan Lundström.

Smittspridare

Mygg är en av de viktigaste spridarna av infektionssjukdomar i världen.

Blodsugande mygghonor sprider till exempel parasitsjukdomen malaria, virussjukdomarna denguefeber, gula febern, West Nile-feber och Rift Valley-feber, och bakteriesjukdomen tularemi.

Två infektionssjukdomar sprids av myggor i Sverige, Ockelbosjukan och den anmälningspliktiga sjukdomen tularemi, harpest Förra året rapporterades 859 fall av harpest.

Carl von Linné beskrev och namngav den klassiska stickmyggan Culex pipiens redan 1754. Culex pipiens-myggor kan bära på Ockelboviruset som orsakar Ockelbosjukan, men eftersom bara bitit fåglar har de inte smittat människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!