Cirka tusen personer i Sverige insjuknar varje år i MS. Sjukdomen angriper den egna hjärnan genom att skada nervtrådar. Symptomen är känselförändringar och synnedsättning som leder till permanent funktionsnedsättning med gångsvårigheter och tanketröghet.
MS har dock kunnat lindras hos vissa patienter genom så kallad autolog blodstamcellsbehandling där stamceller tas från patientens eget blod. Behandlingen nollställer immunförsvaret så att det upphör att skada hjärnan.
– För att se om det finns stöd för att behandlingen även kan bota sjukdomen ska vi studera patienternas immunförsvar på större detaljnivå. Om det stämmer är det en av få stora autoimmuna sjukdomarna som faktiskt går att bota. Det kan leda till att ambitionsnivån höjs för alla autoimmuna sjukdomar med bot som mål, säger överläkare Joachim Burman vid Akademiska sjukhusets neuroklinik, i en presskommentar. Han leder det forskarlag som ska göra studien.
Forskarlaget ska dessutom söka svar på hur man effektivast kan hitta MS-patienter som behöver få behandling innan de fått permanenta skador av sjukdomen. De vill också ha mer kunskap om vilka effekter och biverkningar patienterna kan förvänta sig få vid autolog blodstamcellsbehandling.
I Sverige gjordes den första autologa blodstamcellsbehandlingen 2004 på Akademiska sjukhuset. Sedan dess har mer än 200 MS-sjuka i Sverige transplanterats. En internationell studie visade nyligen att blodstamcellstransplantation också är effektivare än traditionell bromsmedicin vid MS.