Ny miljö på anrik krog

På måndagen nyöppnar den anrika restaurangen Domtrappkällaren med krögaren Mats Ekizean vid rodret. Gästerna kan inte bara förvänta sig en helt ny meny utan också en förändrad krogmiljö.- Vi har renoverat hela stället, från golv till tak, säger Mats Ekizean.

Mats Ekizean planerar en ny dörröppning till Domtrappkällaren från Vallgatan.

Mats Ekizean planerar en ny dörröppning till Domtrappkällaren från Vallgatan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-11 11:00
Domtrappkällaren tillhör de allra äldsta, bevarade lokalerna i Uppsala med detaljer från 1200-talet. Somliga murstenar är fortfarande svartsotiga efter den stora stadsbranden 1702. Sådana lokaler förändrar man inte i brådrasket.
- Vi har fått söka tillstånd från Länsstyrelsen och det har varit en del byråkrati. Men det tycker jag är bra. Lokaler som har funnits så här länge måste bevaras, säger Mats Ekizean.
Han har bland annat fått tillstånd att skapa en ny ytterdörr mot Valvgatan, nära Skytteanum.
- Det har funnits en dörr där tidigare. Med en ny öppning där förbättrar vi tillgängligheten. Förhoppningen är att vi ska kunna ha uteservering på sommaren. Säkerheten förbättras också i och med att den kommer att fungera som en nödutgång, förklarar han.

I anslutning till den nya ingången finns en fängelsehåla med dubbla fönstergaller från 1600-talet. Där placerades studenter som begick disciplinbrott.
- Vi ska renovera rummet och ha några sittplatser där så att gästerna verkligen kan njuta av "kurran", säger Mats Ekizean.
En gammal vinkällare i gatuplan och en del av övervåningen ska förvandlas till nya chambres séparées för enskilda sällskap. Framöver ska restaurangen bland annat locka besökare med hjälp av olika temakvällar.
- Vi kommer att ha många gästspel av olika kockar samt ost- och vinprovningar.
Menyn anpassas till säsongerna och betoningen ligger på klassisk svensk husmanskost med influenser från Frankrike och Italien, berättar Mats Ekizean som närmast drev Il Forno i Övre slottskvarteren.

Varför bestämde du dig för att ta över Domtrappkällaren?
- Jag gillar utmaningar och att höja ribban. Den här gången ligger ribban högre än på Il Forno, mycket högre. Att få ta över det här känns ungefär som att vinna på Lotto.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!