Ny metod testas för stressade

Nu ska för första gången i Sverige prövas om en ny psykologisk metod, ACT, kan motverka skadlig stress och befrämja mer hälsosamma beteenden och vanor.

Uppsala2006-02-09 00:00
- Vi vet att det är svårt att förändra beteenden enbart med information. ACT-metoden utgår från att förändringen för att bli framgångsrik också måste vara förankrad i en persons känslor och livsvärderingar, säger Anna Levin vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
Hon är en av de ansvariga för studien, som ska omfatta 104 vuxna kvinnor och män med någon form av riskabelt hälsobeteende, till exempel att de är fysiskt inaktiva, känner sig pressade eller utmattade, har dåliga matvanor eller röker.
Anna Levin betonar att det inte rör sig om behandling av en sjukdom, även om de beteenden man hoppas kunna påverka på lång sikt kan bidra till uppkomsten av sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt.
— Det rör sig om en kurs där deltagarna får lära sig olika tekniker som kan hjälpa dem att åstadkomma förändringar. Utgångspunkten är att varje individs värderingar och hindren för att leva i enlighet med dem kartläggs, säger Anna Levin.

Kognitiv beteendeterapi
ACT-metoden bygger på och är en variant av så kallad kognitiv beteendeterapi, KBT.
— Det som framför allt skiljer ACT från traditionell kognitiv beteendeterapi är att fokus inte ligger på förändring av tankar, utan snarare på beteenden som påverkar individens livskvalitet överhuvudtaget, säger docent Ata Gadheri, som leder projektet.
Av deltagarna i den nya studien kommer hälften att pröva den nya metoden direkt och hälften att vara en kontrollgrupp, som får lära sig den först efter det att den första kursomgången avslutats.
— Genom att mäta och sedan jämföra en rad olika hälsobeteenden hos personerna i de båda grupperna kan vi på så sätt få en bild av om ACT-kursen verkligen haft några påtagliga effekter, säger Anna Levin.
ACT-kursen kommer att ges en gång i veckan udner fyra veckor. Däremellan kommer deltagarna att ha olika hemuppgifter.
Men kan man verkligen förvänta sig att en så begränsad insats ska kunna bidra till att deltagarna verkligen förändrar sitt sätt att leva?
— Det är vad vi vill undersöka. Ska man döma av tidigare studier där ACT-metoden prövats för att förändra beteenden vid regelrätt sjukdom, till exempel diabetes, kan en så kortvarig insats räcka, säger Anna Levin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!